Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Ljetne novosti :-)

Najvažnija ljetna novost je da mi je isteklo dva tjedna godišnjeg, i da sam od danas opet na poslu. Just for the record za one koji su dolje u komentarima izražavali zavist što "netko" uopće već ide na godišnji. E, nek vam bude za utjehu ako vam takva utjeha treba, u nastavku vrućeg ljeta, dok većina vas bude na godišnjem, ja ću raditi.

Iako zapravo raditi ne prestajem ni dok sam na godišnjem. Tako mi je, nakon krnjeg tjedna u Novom Vinodolskom, drugi tjedan takozvaneg godišnjeg protekao u vođenju "radionice kreativnog pisanja" u sklopu festivala "Sedam dana stvaranja". Imao sam šest polaznika (točnije, pet polaznica i jednog polaznika), fino smo se zabavljali, usput ponešto i učili, i završni rezultat njihove probuđene spisateljske kreativnosti bila je kriminalističko-fantastična priča "Nisu gljive krive", pročitana, uz solidno odobravanje publike, na zatvaranju festivala u petak navečer, a bit će objavljena na festivalskom webu.

Bavio sam se i zadnjim sitnicama prije slanja zbirke "Vampirske priče" u tiskaru. Još uvijek nije sve gotovo, ali bit će tijekom ovog tjedna. Na neka pitanja iz komentara na donje postove, evo odgovora: zbirka će prvo javno predstavljanje imati na Festivalu fantastične književnosti u Kringi, 11. kolovoza. Pripreme za Festival su, naravno, još jedna od mojih zanimacija posljednjih dana, uz pripremanje blog-zbirke, i rad na još pet-šest rukopisa budućih knjiga.

Od sljedećeg tjedna svakodnevno sam u Motovunu, pratim filmski festival za moje novine, valjda ćemo se tamo neki od nas i sresti.

E, još samo jedan morski dojam. Iako je vrijeme u zadnja dva tjedna bilo solidno sunčano, s tu i tamo ponekim letećim pljuskom, imam dojam da je ovo ljeto puno vjetrovitije nego inače. Kako s familijom imam običaj slijediti geslo "upoznaj domovinu da bi se više znojio", volimo ići na more na različita mjesta, pa smo tako u petak bili u rovinju, u subotu u Premanturi, u nedjelju u Savudriji, i na sva tri mjesta puhalo je kako već godinama ne pamtim. A more fino, toplo, s tim da je na kultiviranijim mjestima prilično prljavo, plutaju morske trave, papiri, najloni, smeće raznih vrsta i boja. Jel' postoji kod nas uopće zanimanje čistač plaže? Zar je toliki problem uvečer kad kupači odu jesti i zabavljati se, proći par đireva po plažama i mrežicama sakupljati barem krupni plutajući otpad?

I još jedna opservacija u vezi Savudrije. Zadnji put sam tamo bio prije ravne 23 godine, pa je evociranje nekih lijepih uspomena bilo sasvim očekivano, no izgubio sam se: Savudrija je strahotan primjer tzv. apartmanizacije, skoro kao Vir. Nadam se da će se naći netko pametan pa porušiti tamo sve što je bespravno nabacano u prostor, jer riječ je o nasilju, građevinarskom nasilju. Ne znam kakvi to turisti vole i hoće dolaziti u takvo jedno ozračje... Ako baš morate doći u Savudriju, jedna stvar ipak zaslužuje preporuku: pečenjarnica "Ravna dolina". Najbolje pljeskavice u široj okolici, a i štošta drugo. A u restoranu "Feral" kušajte pitu od marelica i smokava. Obeznanio sam se time :-)

Post je objavljen 17.07.2006. u 11:08 sati.