Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Karmel

Karmel je brdo u Izraelu,po kojem je dobio ime redovnički red karmelićana i karmelićanki.

Image and video hosting by TinyPic

Gospa Karmelska ili Gospa od Karmela je naziv za Blaženu Djevicu Mariju-okrunjenu kraljicu neba i zemlje.

Image and video hosting by TinyPic

Karmel je brdo koje se često veliča u Starom zavjetu zbog svoje ljepote.Izvorno ta riječ znači rasadnik.Tu se od davnina nalazi svetište.
Karmel je mjesto gdje je boravio prorok Ilija i gdje se borio za vjernost pravom Bogu protiv poganskih svećenika.
Ilija je jedan od najpoznatijih proroka.Živio je u 8.stoljeću prije rodjenja Krista.Borio se protiv kralja Abaha koji je gradio svetišta poganskim bogovima.
Ilija je htio dokazati da postoji samo jedan pravi Bog,a da su njihovi bogovi lažni.Pozvao ih je na brdo Karmel.Okupilo se 450 poganskih svećenika s jedne strane,Ilija s druge strane,a izraelski narod je to promatrao.Uzeli su dva junca.Poganski svećenici su zazivali svojeg boga,no bez ikakvih uspjeha,a Ilija je pomolio se Jahvi,Bogu i tada padne oganj i proguta žrtvu i žrtvenik.
Svi se bace na tlo i zaviču: “Jahve je Bog,Jahve je Bog!” Time se pokazalo da je Bog jedini koji daje i uzima život.

Bujan život i ljepota Karmela slika su nade u oslobodjenje i sretan život izrelskog naroda,a uvenuli Karmel je slika propadanja i uništenja izreaelskog naroda.

Redovničku zajednicu karmelićanki i karmelićana,po legendi,neposredno je utemeljio sv.Ilija. Međutim, pristaše legenda o neposrednom utemeljenju Reda iz razdoblja života proroka Ilije i Elizeja prihvaćaju misao da je prvo pravilo Reda napisao jeruzalemski patrijarh Ivan (oko 410.), drugo antiohijski patrijarh u XII. st., i konačno treće prvotno pravilo dao je jeruzalemski patrijarh Albert.

Image and video hosting by TinyPic
Sv.Terezija od Isusa (Terezija Avilska) je počela s reformacijom ženske grane Karmela, i to je "proširila" na redovnike među kojima ju je sv.Ivan od Križa najbolje prihvatio i s njom dalje širio taj "novi" stari duh Karmela.
Živjeli su u isto vrijeme u središnjoj Španjolskoj u vrijeme procvata njihove zemlje i velikih zemljopisnih otkrića.Pisali su vrlo kvalitetne knjige i oboje su prozvani crkvenim naučiteljima.
Image and video hosting by TinyPic
Sv.Ivana od Križa,smatraju jednim od velikana španjolske književnosti,bio je majstor pera.
Mnogo je svetaca i svetica iz reda karmelićanki i karmelićana.
Medju njima posebno se ističe Sv. Terezija od Djeteta Isusa i Svetoga Lica - Mala Terezija
Image and video hosting by TinyPic
Ona je takodjer crkvena naučiteljica i zaštitnica misija,makar nikad nije bila u misijama i napisala je malo prije nego je umrla sa 24 godine.Ali ona je imala tako veliku želju da širom svijeta govori o Isusu;nije mogla ostvariti naum zbog bolesti i rane smrti.Njena knjiga “Povijest jedne duše” postala je bestseler,prevedena je na više od 50 svjetskih jezika, čitali su je milijuni ljudi od najsiromašnijih do najbogatijih,od seljaka do znanstvenika i sportaša..U knjizi je opisala jednostavan način kako postići svetost ,koji je nazvala Mali Put.Smisao je da se sve što se čini , čini iz ljubavi.Bog ne gleda na veličinu djela,nego s koliko se ljubavi radi.Njeno zanimanje bila je ljubav.
Velika svetica je i sv.Edith Stein, filozofkinja i obraćenica iz ateizma, mučenica logora Ausschwitz, koja je 10. listopada 1998. proglašena svetom, a 1. listopada 1999. suzaštitnicom Europe, zajedno sa sv. Brigitom Švedskom i sv. Katarinom Sijenskom.

Gerard Tomo Stantić je redovnik karmelićan,rodjen 1876.u Djurdjinu kod Subotice,Hrvat iz Bačke,koji je planirao dovesti karmelićane u Hrvatsku.Tome je pomogao bl. kardinal Alojzije Stepinac.Drugi svjetski rat je to odgodio,pa su karmelićani došli u Zagreb tek 1959.g,a kasnije u Split i na Krk.Gerard Toimo Stantić bio je vrlo uzoran svećenik-redovnik i vodi se postupak da se proglasi blaženim i svetim.

Bože,milosrdan si djeci svojoj i Tvoje je milosrdje u sakramentu pomirenja osobito darežljivo dijelio Gerard Tomo Stantić.Dopusti nam ,da Tvoga vjernog slugu,možemo častiti na oltarima svete Crkve.
Svoje molitve,radosno življen pokornički život i svoju svećeničku djelatnost,Gerard Tomo Stantić,utrošio je da ljude privuče Malom Isusu i u zajedništvo života s Tobom;stoga daj da se njegovim zagovorom približim vrelu Milosti kako bi moja molitva za milost..(navesti molbu)..bila uslišana njegovim zagovorom.Po Kristu Gospodinu našem.Amen.


Hrvatska glumica Edita Majić,pročitala je jednu knjigu sv.Terezije Avilske i tako je bila oduševljena da je pročitala sve ostale njene knjige koje je mogla naći.Odlučila je postati časna sestra karmelićanka i otišla je u samostan u grad Avilu u Španjolskoj,iz kojeg potječe sv.Terezija Avilska.Pronašla se u tome i snimljen je dokumentarni film o njoj.Iz njenih očiju,vidjela se velika radost,iz njenog glasa čula se velika sreća,ona je pronašla svoj mir.
Image and video hosting by TinyPic
"- To je mjesto za koje se kaže da je raj već ovdje na zemlji, Božji kutak s vrtom i starom bibliotekom, a ja jako volim čitati. Volim se i smijati - a kako je Bog sama radost, samostan neprestano odzvanja smijehom redovnica. S njima sam se smijala kao nikada u životu, od čiste sreće. Sestre - momentalno ih je u samostanu trinaest, a može ih biti najviše 21 - jako su ljubazne i pune prijateljstva i dobrote. Ali, one su i pustinjakinje i samostan u koji odlazim daleko je od svjetske buke, pogodan za sabranost, razgovor s Bogom, meditaciju i kontemplaciju."

"- To se događalo postupno, ali brzo. Svi znamo što je protiv Boga, jer sve piše u deset zapovijedi.Griješeći ubijamo život u sebi, te ponovno razapinjemo Krista i pljujemo mu u lice. Svaka ovisnost prema novcu, alkoholu i svemu drugom nas zarobljava"

Post je objavljen 16.07.2006. u 00:10 sati.