Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/univerzum

Marketing

C.W. Leadbeater - Astralna razina 21. dio

Vidovitost

Priznato je da neke vibracije sasvim Iako prolaze kroz čvrsta tijela, tako da nam je moguće osloniti se na analogiju sa znanstveno poznatim cinjenicama, govo-rivši o nekim svojstvima astralnog gledanja, iako neki za to nalaze potpunije objašnjenje u teoriji o četvrtoj dimenziji. Jasno je, da se biće, kroz sposobnost astral­nog gledanja, premješta u stanje u kojem može izvesti mnoge stvari koje nam izgledaju vrio čudesnima - tako, npr. čitanje zatvorene knjige; ako se podsjetimo da ta sposobnost nadalje uključuje i moć savrsenog citanja misli , da nadalje, ako se jos priključi sposobnost slanja astralnih struja, dolazi do mogućnosti promatranja nekog predmeta po želji u bilo kojem djelu svijeta, tada
vidimo da mnogi fenomeni vidovitosti postaju pro-
postaju protumačivi i bez potrebe
za uzdizanjem na još više razine. Istinska školovana, pouzdana vidovitost doziva u životnaravno, još čitav niz drugih sposobnosti; ali, budući da one pripadaju jednoj razini višoj od astralne, ne čine dio naseg postojećeg predmeta.

Predviđanje i drugo lice

Sposobnost točnog predvidanja budućnosti pripada, takoder, potpuno višim razinama, iako se njezini odrazi često nude i čistom astralnom gledanju, naročito kod jednostavnih ljudi, koji žive u odgovarajucoj okolini, što se onda naziva "drugo lice", pojava koja Škotima nije nepoznata.
Druga činjenica koju ne smijemo zaboraviti jest, da je svaki inteligentni stanovnik astralne razine ne samo sposoban promatrati te eteričke vibracije, vec i može, ako je naučio kako, koristiti ih za vlastite ciljeve, ili ih sam dovesti u gibanje.

Astralne sile

Lako je razumljivo da se o nadfizičkim silama i metodama za njihovu primjenu u današnje vrijeme ne može javno pisati, iako postoje razlozi za pretposta-vku, da mogu trajati dugo i da primjena neke od njih postane svijetu općenito poznata; ali, možda je moguće dati ideju o tim silama, tako da se barem dobije neki pojam o tome kako se izvode neki fenomeni.
Svi, koji su često bili prisutni na spiritističkim seansama, pri kojima nastupaju fizikalni fenomeni, morali su jednom doživjeti slučaj primjene praktički neodoljivih sila, npr. iznenadno kretanje enormno teških predmeta itd.; ako su znanstveno obrazovani, mogli su se začudeno pitati odakle ta snaga dolazi i kako se isto kao poluga može primijeniti. Kao što je uobičajeno kod astralnih fenomena, postoji više načina na koje se to moze izvesti, ali bit će dosta da napomenemo četiri.

Eteričke struje

Prvo, postoje eteričke struje, koje stalno struje s toli-kom moći površinom zemlje od pola do pola, da je njihova snaga neodoljiva, poput plime i oseke; postoje metode s kojima se te divovske snage mogu iskoristiti, iako bi nevješti pokušaj da se njima ovlada doveo do strašne opasnosti.

Eterički pritisak

Drugo, postoji nešto sto se najbolje može opisati kao eterički pritisak, nešto slično atmosferskom pritisku
iako neizmjerno veće. U običnom životu nismo svjesni nijednog od tih pritisaka, ali oni unatoč tomu postoje
i kad bi znanost bila u stanju iscrpsti eter iz prostora, kao što može iscrpsti zrak, tada bi se eterički pritisak
mogao isto tako dobro dokazati kao i zračni pritisak. Teškoća počiva u tom što materija u eteričkom stanju
potpuno prodire kroz materiju ostalih agregatnih stanja, tako da fizičari do sada još ne mogu izolirati
neki prostor od etera. Praktični okultizam ipak uči kako se to može postići i kako rabiti golemu snagu eteričkog pritiska.

Post je objavljen 14.07.2006. u 00:12 sati.