Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/univerzum

Marketing

C.W. Leadbeater - Astralna razina 20. dio

Vile

Prirodni su duhovi također odgovorni za čitavu istinu u čudnim pričama o vilama koje su u ponekim seoskim područjima toliko raširene . Privremeni nastup vidovitosti koji nije rijedak među stanovnicima gorskih krajeva , omogućuje , ponekad , kojem okašnjelom putniku
promatranje njihovog veselog poskakivanja, ponekad se čudno našale s
preplašenom žrtvom, namjeste mu opsjenu , te vjeruje da vidi npr. ljude
i kuće tamo gdje zna da one ne postoje . Često to nepredstavlja samo jednu trenutačnu opsjenu , jer se događa da čovjek proživljava čitav niz umišljenih ali jasnih i upečatljivih avantura , da bi onda odjednom ta cjela sjajna okolina nestala , ostavivši ga da se opet nađe u nekoj usamljenoj dolini ili vjetrovitoj ravnici . S druge strane nije preporučljivo prihvaćati sve ove pučke priče kao činjenicu , jer se najgrublje praznovjerje često mješa u teorije seljaka o tim bićima .

Istim bićima moraju biti pripisani mnogi fizički fenomeni na spiritističkim seansama, kod pojedinih seansa bit če doista u potpunosti
sve od njih izvedeno . Takva predstava može donjeti neke iznenađujuće
pojave , kao npr. odgovaranje na pitanja , predaju
tobožnjih poruka udarcmia ili nagibanjem stola, nastup svjetlosnih pojava, donošenje predmeta, čitanje misli nekoga od prisutnih, pisanje i crtanje, čak i materija-lizaciju.
Doista, prirodni duhovi mogu, ako si daju truda, izvesti briljantnu seansu, kao bilo koju o kojoj smo možda čitali; jer iako postoje fenomeni, za koje oni nisu sposobni, tada im njihova čudesna spretnost u opsje-njivanju omogućuje bez teskoća uvjeriti cijelu grupu da se ti fenomeni doista i zbivaju, osim ako je prisutan školovani promatrač koji razumije njihovo umijeće i zna kako ih razotkriti. Možemo općenito pretpostaviti da, kada god se na seansi zbivaju ludorije i sale, da u tome sudjeluju ili niži prirodni duhovi, ili nerazvijena Ijudska bića, koja su još uvijek djetinjasta kao i prije na zemlji, kada su uzivali u takvim nepodopštinama

Bića koja prenose poruke

Što se tiče bića koja na seansi daju priopćenja ili zaposjedaju medija u transu i govore kroz njega, njih ima čitavo mnoštvo; skoro da ne postoji ni jedna vrsta
stanovnika astralne razine koja nije zastupljena, iako, s obzirom na većinu poruka, sve govori protiv toga da one dolaze s nekog višeg stupnja. "Duh" koji se javlja, može biti upravo to za što se izdaje, ali najvjerojarnije to neće biti slučaj. Obični sudionik seanse nema mogućnosti razlikovati pravo od krivog, jer jedno takvo biće raspolaže u takvoj mjeri svim pomoćnim sredstvima astralne razine kako bi opsjenilo čovjeka na fizičkoj razini, da se ovaj ne može osloniti niti na bilo kakav očito uvjerljiv dokaz.
Ako se nekom sudioniku ukaze netko, tko se izdaje za njegovog preminulog brata, tada nije sigurno da je njegova izjava istinita. Ako mu priopći neku činjenicu, koja je poznata samo tom bratu i njemu, tada ga to ne moze uvjeriti, budući da zna da se to "nešto" moglo Iako pročitati iz njegove misaone svijesti ili okoline u astralnom svijetu. Ako biće ide još i dalje pa mu priopći nesto o njegovom bratu, o čemu čak ni on nije znao, ali mu je kasnije to moglo biti potvrdeno, takoder ne mora biti dokaz, jer je to moglo biti pročitano iz Akasha kro-nike, ili je ono što osoba pred sobom vidi samo sjena njegovog brata koja posjeduje njegovo pamćenje, bez da je u stvarnosti njegov brat.
Nipošto se ne smije poricati da su ponekad natakvim seansama prenešene važne poruke od strane bića, koja su u tom slučaju bila doista ona, za koja su se izdavala; ono, što se ovdje tvrdi je to, da je za prosječnog čovjeka koji prisustvuje seansi, nemoguće biti sigurnim da ga neće na ovaj ili neki drugi način prevariti.
Postoji nekoliko slučajeva, kada su članovi vec spo-menute okultističke lože, koja je inicirala spiritistički pokret, dali putem medija čitav niz vrijednih učenja o vrlo zanimljivim predmetima; ali, to se bez iznimke dogadalo na privatnim seansama u obiteljskom krugu, a ne na javnim mjestima, gdje se za takvu predstavu morala kupiti ulaznica.

Astralna pomagala

Da bi razumijeli način, na koji se izvodi veči dio fizickih fenomena, potrebno je donekle poznavati razlicita gore spomenuta pomoćna sredstva, s kojima raspolaže čovjek koji djeluje na astralnoj razini; ali, to je jedna strana našeg predmeta, koja nije lako razum-ljiva, posebno zbog toga sto se njeno izlaganje mora
držati očito potrebnih ograničenja.
Mozda će nam biti lakše razumljivo, ako astralnu
razinu promatramo kao nastavak fizičke, a primjer da
kruta materija može poprimiti eteričko stanje (u kojem
je iako neopipljiva, ipak čisto fizička), pokazuje nam
kako jedno stanje materije prelazi u drugo. Doista, u
hinduskom pojmu "Jagrat" ili "budno stanje" nalaze
se fizička i astralna razina zajedno i broje četiri fizička
agregatna stanja (četiri eterička stanja kao jedno) i gore
spomenuta tri glavna odjela astralne razine kao sedam
podstanja.
Ako tu postavku zadržimo pred očima, bit će lakše krenuti korak dalje i razumjeti ideju da se astralni vid, ili bolje rečeno, astralno opažanje može s izvjesnog sta-jališta definirati kao sposobnost ,,hvatanja" enormno velikog broja različitih vrsta vibracija.
U našem fizičkom tijelu mala je grupa vibracija nama zamjetljiva kao zvuk, druga mala grupa mnogo brzih vibracija utiče na nas kao svjetlo, a druga opet kao električno djelovanje. Ali, izmedu njih ima izvan-redno veliki broj vibracija koje ne djeluju na naša fizička osjetila. Odmah ćemo Iako uvidjeti, da ako bi svi, ili barem neki od tih međustupnjeva sa svim svojim različitim valnim dužinama i mogućim kombinacijama bili vidljivi na astralnoj razini, naš bi pogled na svijet bio na ovoj razini mnogo širi, i bili bi sposobni steći znanja koja nam ovdje ostaju uskraćena .



Post je objavljen 13.07.2006. u 00:01 sati.