Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/benedictus

Marketing

Skidajte se do kraja

Korak po korak, uz povremene skokove, idemo mi dalje zacrtanim putem. Ne radi se o nekakvom putu u kojem se treba probijati kroz trnje i korov. Radi se o putem koji su mnogi već prošli, kako u naše vrijeme tako i u povijesti. Radi se o putu koji vodi u smrt civilizacije. A pogonsko gorivo kojim se ovim putem mora ići uvijek je relativizacija svake vrijednosti i promocija nemorala.
Tako eto i naši ministri službeno i javno otvoriše klub poput klubova u kakve su do nedavno običavali zalaziti potajno. No, nema više straha da će izgubiti neke ozbiljne glasove. Dapače, u društvu u kojem je bog novac, a izopačena seksualnost jedno od utjelovljenja religije svijeta, Kalmeta i Kitarovićka bit će dočekani sa smješkom i pljeskom. Baš simpatično. Otvorili su klub u kojem će, kako kaže ministrica vanjskih poslova, zalaziti OZBILJNI ljudi. Izgleda da biti ozbiljan čovjek sada znači imati love, gledati tinejdžerke koje se skidaju pred slinavim prdonjama dok ti kod kuće ženica i dječica mirno spavaju. Pošto se radi o ozbiljnom klubu za ozbiljne ljude, možda bi trebalo pitati Kalmetu ili Kitarovićku bi li otvarali ovakav klub kada bi tamo zvijezde večeri bile mlade djevojke iz njihovih obitelji. Pa naravno da načelno ovako slobodarski nastrojeni političari poštuju svačiju slobodu i izbor zanimanja. Naravno da bi načelno bili spremni prihvatiti svaki izbor svojih kćeri, sinova i ostale rodbine. Ipak bih ih volio vidjeti u toj situaciji. Bojim se da ih ne bismo vidjeli kao pobornike vlastitih proklamiranih načela.
Nema smisla tonuti u raspravu o tome je li striptiz klub moralan ili nije. Nema smisla, jer su vrijednosti toliko izrelativizirane (kao što sam već ustvrdio), pa će tu svatko reći svoje i ostati pri tome. No, htio bih primijetiti licemjerje naših političara. Ma ni to nije nešto novo. Poznata nam je to pojava, pa ipak im dajemo glasove. Na kraju krajeva ima nešto u izreci koja kaže da svaki narod dobiva vlast kakvu zaslužuje. Može se reći bez pretjerivanja da su vodeći političari jednostavno slika društva (ili ako hoćete naroda) kojem su na službi. smijeh No, možda su ovi konačno napravili ono što bismo svi trebali početi raditi. Skinuli su se do kraja. Pokazali su što je za njih ozbiljnost, ozbiljna publika, čega po njihovu mišljenju treba više u Hrvatskoj. Možda su računali da će ih javnost podržati, možda su jednostavno računali iznos u koverti, možda nisu računali ništa. Što ja znam što je u njihovoj glavi. No, pitam se ima li nade da ovaj narod shvati da korak po korak zajedno s ostatkom zapadne civilizacije odlazi od svojih korijena, svoje tradicije i prepušta se zanosnom zagrljaju civilizacije smrti u kojoj život čovjeka ima vrijednost ukoliko je mlad, uspješan, zgodan, bogat, poznat. U toj istoj civilizaciji kojoj su puna usta ljudskih prava mlade djevojke koje "imaju što pokazati" svedene su na objekt zadovoljstva stranaca koji mogu platiti. Naravno, one su za to plaćene. Nitko ih nije natjerao da rade što rade. Njihov posao je stvar njihova izbora. Time je sve riješeno. Jedino što se malo tko pita o poruci. Ukoliko je u redu da jedna mlada djevojka svlači svoju odjeću za novac, mora da je jednako tako u redu da pruža i seksualne usluge za novac. Sve dok je to njen izbor, dok plaća poreze, zdravstveno i sve ostalo u čemu je problem? Pa možda u tome da se time ulazi u jedan zatvoreni krug društva koje osobu gleda kao sredstvo zarade, kao potrošnu robu. To je poruka za ove mlade djevojke, a i za posjetioce ovakvih zabava. Ne vidim koja bi druga poruka mogla biti. Stoga bih upitao one koji su spremni dati iskreni odgovor: Ukoliko je u redu da se ovakvi klubovi otvaraju, da se ljude plaća kako bi se skidali pred strancima, je li u redu da to isto čine vaše kćeri, sinovi, braća, sestre, žene...? Biste li s mirom prihvatili njihov slobodan izbor?
Eto, draga ministrice, meni jednostavno nije jasno što si htjela reći kada si posjetioce ovakvih predstava nazvala ozbiljnim ljudima. Ukoliko su oni ozbiljni, tko je neozbiljan? Što je uopće neozbiljno. Možda izjaviti da negdje nisi bio, a potom gledati u medijima fotografije koje dokazuju suprotno? Je li to neozbiljno? Uostalom zašto nijekati posjet klubu gdje se okupljaju ozbiljni ljudi?
Ma nema veze. Idemo dalje. Čekamo prvog visokog dužnosnika koji će otvoriti javnu kuću. Na koga biste se vi kladili?

Post je objavljen 12.07.2006. u 23:42 sati.