Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

Dead Birds (2004)

Image Hosted by ImageShack.us Dead Birds, SAD, 2004.
Redatelj: Alex Turner
Glume: Henry Thomas, Nicki Aycox, Isaiah Washington, Patrick Fugit, Michael Shannon, Mark Boone Junior, Muse Watson...
Ocjena: 7

Alabama, 1863. Na ulicama vlada kaos zbog građanskog rata između sjevera i juga. U centru priče je banda predvođena Williamom (Henry Thomas) i Annabelle (Nicki Aycox) kojima je u planu pljačka lokalne banke u kojoj su "zalihe" konfederacijskog zlata. No nakon što se pljačka nenamjerno pretvori u ubojstvo par nedužnih civila, William i ostali odluče naći skrovište u kojemu će se neko vrijeme pritajiti dok se situacija ne smiri. Nakon par dana potrage nailaze na napuštenu kuću okruženu ogromnim kukuruznim poljem te misleći da su našli savršeno sklonite odluče ući u nju. I isprva se sve čini normalnim, no uskoro svatko od njih počinje dobivati zastrašujuće vizije o kući i njezinim prijašnjim vlasnicima, a da stvar bude još gora, polako jedan po jedan počinju nestajati. Ne znajući na kakvo su zlo naišli, Annabelle i drugi odluče to istražiti ne znajući kakvu će groznu i smrtonosnu tajnu uskoro otkriti...

Image Hosted by ImageShack.us Čim sam čuo radnju znao sam da moram pogledati ovaj film. Vjerovatno ono što me najviše privuklo u filmu je upravo radnja, tj. vrijeme radnje jer stvarno nije često da se radnja nekog horrora odvija u prošlosti (oni dobro informirani znati će da se i radnja An American Hauntinga također odvijala u sličnom periodu). Dakako još jedan veliki plus filma je Nicki Aycox (Jeepers Creepers II) za koju sam bez problema pretpostavljao da će dobro odraditi svoj posao, a i bogme se nisam prevario. Isto vrijedi i za ostatak glumačke postave među kojom se nalazi i Muse Watson, monstruozni ribar u originalnom i u I Still Know What You Did Last Summer filmu. Osim glume, primijetio sam da je i glazba bila jako dobra, a čak i u nekim scenama savršena jer jako pasala za taj neki specifičan scary trenutak (poput nabrijane glazbe u Underworldu ili Bladeu). Makar mi se radnja jako svidjela, uočio sam da je priča bila zapravo dosta spora, mislim shvaćam da su scenaristi u prvoj polovici filma više pucali na karakterizaciju likova, no nekako mi je to sve bilo užasno sporo jer su se baš one prave napete scene počele događati tek negdje u 50. minuti. Što se tiče strašnih scena, moram pohvaliti redatelja jer je na dosta poseban način prikazao te scene koje makar na trenutke bile predvidljive garantiraju par jako dobrih "masaža" vašega srca.
Zanimljiva stvar u ovome filmu je ta da makar je priča bila dosta spora, taj očekivani "twist", tj. zaplet se jako brzo dogodio, mislim već negdje u 60. minuti, tako da se nisam baš uspio uživiti u njega onoliko koliko sam htio makar je bio originalan i jako interesantan, a definitivno po meni najbolji dio filma je bio izvrsni kraj po kojem se može pretpostaviti da će sav teror isponova krenuti.
No kako to biva u SAD-u Ameri nisu bili zadovoljni završetkom filma jer su smatrali da nije sretno završio te je zato snimljen još jedan alternativni završetak koji nažalost ja nisam imao prilike pogledati, no ne vjerujem da bi mi se svidio pošto mi je originalni kraj izvrstan. Također u filmu se vidi puno sličnosti The Ringom (bunar s čudnim glasovima, jezive face) pošto je redatelj izjavio da je i sam veliki poklonik tog filma.

I što reći na kraju? Dead Birds pravo je osvježenje s makar sporom, vrlo zanimljivom radnjom, dosta dobrom glumom, interesantnim zapletom te naposljetku izvrsnim krajem. Iako su se u filmu našle neke predvidljive scene i pomalo dosadan početak, ako tražite dosta "osvježavajuć" i inovativan horrorac, Dead Birds je prava stvar. I za kraj jedno jako zanimljivo pitanje koje nažalost nikada neću otkriti- ako se u ovom filmu niti jednom ni ne vide ni ne spomenu nikakve mrtve ptice, zašto film uopće nosi takav naslov?

Post je objavljen 12.07.2006. u 21:22 sati.