Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Slamnati cvijet (lat. Helichrysum montrosum )

Latice ovog cvijeta doista podsjećaju na slamu, a mogu biti u cijelom spektru boja od bijele do ljubičaste. Postoje visoke i niske vrste od 30-90 centimetara. Cvjeta od lipnja do rujna.
Sije se direktno na gredicu u ožujku ili travnju, na sunčano mjesto. Ako je pregusto niknuo treba ga prorijediti na 20 cm da se biljke mogu lijepo razvijati. Zemlja može biti obična vrtna samo da je dobro drenirana.

To je jedan od cvjetova u čijoj ljepoti možemo uživati tokom cijele godine. Najprije u vrtu, a kasnije tokom zime u suhim aranžmanima. Da bi sačuvali cvjetove za zimu potrebno ih je odrezati prije nego se cvjetovi otvore, dok su još u pupoljku, jer dok se potpuno ne osuše oni žive i pomalo se otvaraju. Najbolje ih je rezati kad je Sunce visoko, oko podneva dok imaju najmanje vlage u sebi. Cvjetne stapke potrebno je očistiti od listova koji su pri dnu, napraviti buketiće, zavezati ih i staviti sušiti okrenute naopako. Mjesto treba biti prozračno i ne smije biti na suncu jer će cvjetovi izblijediti. Ako koja cvjetna glavica otpadne sa stapke, kroz čašku provucite tanku žicu pa će i taj cvijet poslužiti u aranžmanu, buketu, vjenčiću ili možda u nekoj cvjetnoj slici...
Dozvolite mašti da se razigra i uživajte...


Post je objavljen 11.07.2006. u 22:10 sati.