Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Šef nam naredio da mu okopamo vinograd

Kada bi u Virovitici dobili posao u, primjerice, trgovini bijelom tehnikom, ne biste se trebali začuditi ako vam u prvih tjedan dana poslodavac naredi da za vikend radite prekovremeno. Umjesto pulta i blagajne, tada biste radili na drugom radnom mjestu, potvrdilo je iskustvo N.N.-a (podaci poznati redakciji Večernjeg lista), 26-godišnjeg prodavača koji je prvi radni tjedan zavšio u - poslodavčevu vinogradu.
- Šef nas je tražio da mu okopamo vinograd, išli smo na cijeli dan, neplaćeno. Drugi vikend smo mu slagali drva. Nismo se bunili, jer smo kolega i ja bili novi na poslu i nismo htjeli riskirati da ga izgubimo - ispričao je N.N. (podaci poznati redakciji), diplomirani elektrotehničar. Njegova je priča samo jedna u nizu koje gotovo svaki dan čuje Damir Jakuš, predsjednik Saveza samostalnih sindikata županije.
- Ovaj je mladić još i dobro prošao, javljaju nam se prodavačice koje nakon radnog vremena, gotovo svaki dan, moraju izigravati kućne pomoćnice svojim poslodavcima, neke od njih čuvaju djecu, neki prodavači ili pekari peru prozore i slično. Obijest poslodavca ponekad ide toliko daleko da žene na poslu, kojima je znatno teže negoli muškima, pristanu biti i priležnice samo da ne izgube posao. U malim trgovinama radnici mjesecima rade gotovo besplatno da otplate gubitke koji se “čudom”, događaju svaki mjesec.
Gotovo da novac donose iz svojih obitelji, samo da ne dobiju otkaz - kaže Jakuš, koji ističe kako se niti jedan od radnika ne usudi javno istupiti protiv poslodavca u strahu ne samo od gubitka sadašnjeg posla, nego i budućeg zapošljavanja na virovitičkom području. Zato sve prijave koje ima pravo uputiti inspekciji rada, poslodavci prijavljuju minimalac radnika, taje poreze i njeguju trend njihova izrabljivanja. Jedina sigurnost, čini se, jest kod zaposlenih u državnim institucijama jer njihovih primjedbi još nemamo - kaže Jakuš.
Marija Mikolić-Večernji list

Post je objavljen 11.07.2006. u 20:32 sati.