Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ddadd

Marketing



Podrazumjevanje

Najdraži moji, svaka kuća ili stan ima unutar zidova nekakve žice. One su nešto normalno, nešto što dobiješ badava kad useliš. Te žice povremeno iskoče iz zida pa ih neki stričeki ukrote plastičnim kvadratima sa par rupica. Te kvadrate zovemo utičnice i ima ih svaka kuća.
Utičnice...o utičnicama bih mogao dugo, one služe da neko trošilo uštekamo na njih pa ih zovemo i štekeri. Čudno jer sam ja oduvijek mislio da su štekeri prekidači za paljenje svjetla jer štekeću kad ih brzo i uzastopno pritišćemo.
I utičnice dobiješ skupa sa kućom, one se podrazumijevaju jednako kao što se i žice u zidu podrazumijevaju. Utičnice i žice nitko ne kupuje, one su jednostavno oduvijek tu...

Utičnice mogu biti razne, ima ih za struju, za telefon, za antenu, za kompjutorske mreže...
Žice isto tako mogu biti razne. Strujne, i to višežilne sa različitom kvadraturom žica, koaksijalni kablovi da nam dovedu sliku od antene do tevea, telefonske dvožilne ili četverožilne, UTP kablovi za kompjutorske mreže koji mogu biti oklopljeni, neoklopljeni, ovakvi, onakvi ali kao ovakvi na kvadrat, nikakvi ili dobri...

I tako...250 m kablova (ne računam struju, ona je 17 eura po bilo kakvom priključku ili lampi) košta 750 kuna.

Podrazumijeva se, jel tako, ipak je to 250 metara. Zato će ono malo plastike što strši iz zidova koštati maksimalno tristotinjak kuna...jel tako?


JE ŠIPAK! Sve te utičnice (bez onih za struju) dođu preko 1300 kuna...

Evo pa čitajte :D


a) Kompjutori:

Sedamdeset i četiri (avaaaj) kune mrežna utičnica! Ma ne, nemoguće postražit ću drugdje. Iz protesta izađem iz dućana...

Devedeset i devet kuna kažete, jesu li od zlata ili platine? Imaju li vijke od brilijanata. Za koji su k*** posve iste takve tristo metara niže 74 kune?!

Trgovac mi nije znao odgovoriti na sva ta pitanja pa sam se pokupio nezadovoljan uslugom. Ni dan danas nisam kupio mrežne utičnice.


b) Antena

Postoje dvije vrste, odsnosno četiri vrste, to sam saznao od dva trgovca. Imate prolaznu ili završnu, to sam saznao od prvog trgovca.

"Ajde kupi više!" ko da je govorio trgovac gledajuć me lukavim pogledom.
"Sori, ali 74 kune za antensku utičnicu...hebemu, vama je sve 74 kune a ja toga trebam puno!"

Uđem u drugi dućan dan kasnije, trebam neke sitnice za patent...
"50 kuna antenska utičnica!?" rekao sam diveći se veličanstvenoj bijelo kockici što je ponosno visila na jednoj polici...

"Da da."

"Imate li i protočne i krajnje i koliko koštaju?"

"Imam i prolazne i završne, a koštaju jednako! Pedeset kuna!"

"Super! Dajte mi dvije završne i tri prolazne."

"Evo." reče žena i počne stiskat dugmad kad li se odjednom sjeti nečeg.

"Imat ćete i satelitsku, zar ne?"

"Da"

"E, onda trebate ove, sa rupom gore za satelitsku!"

Takvih na prvom mjestu uopće nije bilo. Znači imamo četiri vrste utičnica...prolazne satelit, prolazne vulgaris, završne satelit, završne vulgaris...

"A koliko one koštaju?" upitam ja.

"Isto 50 kuna."

"Dajte!" ushićeno ću ja.

"Samo malo..." veli žena. Kasa je radila bzzzbzbbzzz i izbacila je sranje:

"Ups, ove satelitske, one su vam 70 kuna"

"Nema veze, tako i tako sam odustao od kupnje Microsofta" rezignirano ću ja...


c) Telefon

Četrrrdeset kuuuuna obična najružnija_što_je_ikad_vidjeh utičnica za telefon! Ne nikako, radije ću žice spajati izolir bandom, u raznim bojama, kombinirat ću ljubičastu i rozu sa najtamnijom mat maslinasto zelenom i to će biti beskrajno lijepše od ovog...ovog...tih Vaših utičnica!

Odem dan kasnije u jednu samoposlugu. Odmah kraj frižidera sa mlijekom, metar i pol istočno od police sa kruhom stajale su najljepše telefonske utičnice u svemiru. Zaljubio sam se u njih na prvi pogled. Pomislio sam si u tom času, sjećam se kao da se dogodilo prije četiri i pol dana:

"MMMhhhhMM, u sljedećem životu želim biti utičnica za telefon!"

Cijena mi se mnogo manje svidjela, bilo je to podcjenjivanje predmeta mojeg ushićenja, svega 23 kune ali sam ipak stavio u košaru nekoliko komada telefonskih utičnica pazeći da mi se ne pomješaju sa salatom...

Mrežne utičnice za kompjutore nisu imali u toj samoposluzi a sve sam pretražio. Baš sve!
Pogledao sam čak i iza sireva ali, nevjerojatno, tamo nije bilo baš nikakvih utičnica...


:-)

Toliko za sad najdraži moji, nastavit ću vas izvještavati, kad stignem, naime, vremena imam i previše pa sam si ga skroz popunio, do zadnje sekunde dana :)


Vaš Ddadd :)

Post je objavljen 11.07.2006. u 11:48 sati.