Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/univerzum

Marketing

C.W. Leadbeater - Astralna razina 18. dio


3) Umjetna ljudska bića

Sada ćemo promatrati razred bića čija je brojnost veoma mala , ali koji je zbog svoje veze s jednim od najvećih pokreta modernog vremena stekao važnost koja je potpuno izvan omjera s njegovim brojem . postoji nedoumica dali bi ovaj razred trebalo svrstati u
prvi ili treći glavni odjel , unatoč tomu što se bića sigurno moraju računati kao ljudska ,
toliko su udaljena od tijeka obične evolucije i potpuno su produkt jedne izvanjske volje .
pa se po prirodi ipak najbolje priključuju umjetnim bićima .

O njima ćemo najlakše dobiti sliku ako započnemo s poviješću njihovog nastajanja i jos jednom bacimo pogled na veliku rasu s Atlantide. Kada mislimo o Adeptima i okultnim školama toga naroda, tada nam se nenamjerno pred očima pojavljuje zla praksa njihovih posljednjih dana o kojima smo već toliko mnogo culi; ali ne smijemo zaboraviti da je prije tog razdoblja sebičnosti i propadanja, moćna civilizacija Atlantide donijela i mnogo plemenitoga i čudesnoga i da je medu njezinim vođama bilo nekih koji danas stoje na najvišim vrhuncima koje je čovjek do sada dostigao. Adepti dobroga Zakona osnovali su lože okultnih
studija kao pripremu za inicijaciju; jedna od njih nalazila se u odredenom dijelu Amerike, koja je u ono I vrijeme velikom Atlantskotn monarhu, jednom od "Bozanskih Vladara Zlatnih Vrata"bila obvezna plaćati danak. Loža je doživljavala, ponekad, cudne obrate premještajući svoje sjediste uvijek nanovo iz zemlje u zemlju, čim je ova bila preplavljena nekim neskladnim elementom neke kasnije civilizacije; ali, unatoč tomu, ta loža postoji sve do današnjih dana i služi se još uvi­jek istim obredima staroga svijeta i čak jos poučava atlantski jezik kao sveti tajni jezik, kojim se sluzila prije toliko puno tisućljeća, prilikom svog osnutka.
Ona je još uvijek ono, što je bila od samog početka, Loza okultista s čistim, filantropskim ciljevima, koja učenike koje smatra toga dostojnima, vodi na putu spoznaje i usmjerava prema postizanju psihičkih moći, ali tek kada kandidat položi najoštrije probe glede svoje zrelosti. Njezini učitelji ne stoje na razini nekog Adepta, ali su ipak stotine u njoj naučile, kako zakoračiti na stazu, koja ih je u kasnijim životima dovela do Adep-stva; loža takoder ne sačinjava jedan dio Himalajskog bratstva; ali neki članovi tog Bratstva su u svojim prijašnjim inkarnacijama stajali s njom u vezi i zato se više nego obično prijateljski zanimaju za njezin rad.
Iako su poglavari te lože, sebe i svoju družinu, držali strogo u pozadini, ipak su s vremena na vrijeme činili
ono sto su mogli, da bi pridonijeli širenju istine u svi-jetu. U očaju, kojeg je uzrokovalo bujanje materijalizma koji je prije otprilike stotinu godina prijetio ugušiti svaku duhovnost u Europi i Americi, odlučili su se na pokušaj svladati novim metodama i omogućiti da svaki razuman čovjek stekne apsolutni dokaz o životu neovisnom o fizičkom tijelu; nastojanje znanosti upravo je bilo poricanje takvoga života.
Fenomeni izazvani u tu svrhu sami po sebi nisu bili apsolutno nepoznati, jer je povijest svih vremena u ovom ili onom obliku o njima izvjestavala; ali, organi-ziranje fenomena, njihovo dozivanje takoreći na zapo-vijed je biio za moderni svijet zasigurno nesto novo.
Pokret, kojega su tako inicirali, postupno je izrastao u toliko prosireni spiritizam, ali bilo bi nepravedno začetnike toga pokreta uciniti izravno odgovornima za posljedice koje su iz toga nastale; u svakom slučaju, moramo priznati, da su svoju svrhu ispunili utoliko, da su nebrojeno mnogo ljudi preobratili iz jedne vjere, da tako kažemo, u čvsto uvjerenje, u barem neku vrstu buduućeg života.
To je bez sumnje sjajan rezultat, iako postoje oni koji misle da se to postiglo uz previsoku cijenu.
Metoda, koju su primijenili bila je izabrati pre-minulog čovjeka, dovesti ga na astralnoj razini do potpune svijesti, poučiti ga u odredenoj mjeri o astral-nim snagama i mogućnostima i tada ga staviti nekoj spiritistickoj grupi na raspolaganje. On je pak ,,poucio" druge preminule osobe u istom pravcu, tako da su svi djelovali na sudionike seanse i razvili ih kao medije; tako je spiritizam narastao i procvjetao. Sigurno je da su se živi članovi prvobitne lože manifestirali ponekad u astralnom obliku ponekoj spiritistickoj grupi, mozda to č jos i sada, ali najčešce priopce osobama, koje su se stavile na raspolaganje, potrebne upute i direktive. Nema sumnje da je pokret rastao puno brze nego što su pretpostavljali, tako da je brzo izmakao njihovoj kontroli i zbog toga ih, kako je vec receno, možemo samo neizravno proglasiti odgovornima za kasnija izoblicenja.
Naravno da su osobe, koje su se bavile spiritističkim grupama, vodile mnogo intenzivniji astralni zivot i njihov je prirodni napredak zbog toga bio usporen; iako je ovdje bila mjerodavna ideja da se sve sto se na ovaj nacin izgubi, nadoknaduje dobrom karmom, koja se stjece vodenjem drugih na putu k istini, ubrzo se
pokazalo nemogućim, koristiti se ,,duhovnim vodi-čem" duze vrijeme, a da mu se time ozbiljno i trajno ne naškodi. U nekim slučajevima su zbog toga takvi vodiči bili povučeni i zamijenjeni drugima; u drugim se slučajevima, iz različitih razloga, takva promjena nije smatrala poželjnom i tada je usvojeno neobično pra-vilo, koje je potaklo nastajanje posebnog razreda stvo-renja, koje smo nazvali ,,umjetna ljudska bića".
Višim principima prvobitnoga "vodiča" dopušteno je daljnje napredovanje na njegovom usporenom uspi-njanju u nebeski svijet; ali, ,,sjenu", koju je ostavio za sobom, uzelo se u posjed, održavalo se i utjecalo na nju, tako da se začudenoj spiritistickoj grupi činila praktički istom kao i prije. Čini se da su to najprije učinili članovi same lože; no, po svemu sudeći, brzo su taj postupak našli neprikladnim i neprimjerenim, ili ga smatrali rasipanjem snage; na isti prigovor naišla je i uporaba umjetnog elementarnog oblika i tako je odlučeno da preminula osoba, koja je bila predvidena da zamijeni prijašnjeg ,,duhovnog vodiča", to i dalje čini, jedino sto bi članovi lože uzeli njenu ,,sjenu" ili još bolje ,,iarvu" i tako stvarno poprimili njen izvanjski oblik.
Tvrdi se, da su se neki članovi lože tome protivili,
"Zato što je ovdje u određenom smislu riječ o prijevari,
iako je svrha sasvim dobra; ali, čini se da je opće mišljenje bilo, da se ovdje ne može govoriti o prijevari,. jer je sjena u stvari ista i da u svakom slučaju sadržava 'nešto od nižega Manasa.
To je, dakle, povijest nastajanja umjetnih ljudskih bića, a priča se, da je u nekim slučajevima napravljeno i više od jedne takve zamjene, bez da je to probudilo sumnju, iako su, s druge strane, neki spiritisticki: proučavatelji primijetili da se nakon nekog vremena pocinju primjećivati odredene razlike u karakteru i raspoloženju ,,duha".
Nepotrebno je isticati, da nijedan Adept Bratstva nije nikad poduzeo oblikovanje umjetnog bića takve vrste, iako se nisu htjeli mijesati u posao onima koji su takav cin smatrali ispravnim. Slaba strana te metode je u tom da su i mnogi drugi izvan početne lože mogli usvojiti isti plan, i da nije postojalo sredstvo da se spriječe crni mazi u stvaranju manifestiranih duhova, kao što se tvrdi da su to zaista i cinili.
S ovim razredom zaključujemo nas pregled stanov-nika i gostiju astralne razine. Ovaj popis može se sa već spomenutim ograničenjima smatrati prilično potpu nim; ipak, mora se još jednom naglasiti da ova rasprav ne želi nista drugo nego skicirati samo obrise širokog , opsežnog predmeta, za čiju bi detaljnu obradu bio potreban cijeli život proučavanja i teškog rada .


Post je objavljen 11.07.2006. u 00:57 sati.