Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

Venom (2005)

Image Hosted by ImageShack.us Venom, SAD, 2005.
Redatelj: Jim Gillespie
Glume: Agnes Bruckner, Jonathan Jackson, Laura Ramsey, Rick Cramer, Meagan Good, D.J. Cotrona, Bijou Phillips, Method Man...
Ocjena: 6

Ray (Rick Cramer) tipični je omraženi lokalac srednjih godina kojemu ama baš ništa ne ide u životu. Nakon što mu se jedne kasne večeri dogodi prometna nesreća u kojoj izgubi život tako da ga izgrizu zmije postarije vudu čarobnice koja također pogiba u nesreći, Ray biva vraćen iz smrti te odluči krenuti u nemilosrdan osvetnički pohod na lokalne tinejđere predvođene lijepom Eden (Agnes Bruckner) i Rachel (Laura Ramsey) kako bi pridobio njihove duše i tako si omogućio stalnu tjelesnu egzistenciju. Uskoro se tijela počnu nagomilavati te sada preživjeli uz pomoć Cece (Meagan Good) moraju pronaći način da zaustave Raya jednom zauvijek... No da li je to tako jednostavno kao što to oni misle...?

Image Hosted by ImageShack.usPrije nego počnem uopće pisati ovaj osvrt moram nešto spomenuti- naši vrli hrvatski distributeri su ovaj film preveli "Kletva zmija". Gluplji prijevod još nisam čuo od kad su The Life and Death of Peter Sellers preveli kao "Život i smrt Pinka Panthera". Never mind, vratimo se mi na film. Uglavnom, pošto sam već bio pod dojmom lošeg dotičnog prijevoda filma, moram priznat da sam očekivao neko totalno vudu sranje da bi naposljetku došao do zaključka da se radi o zapravo dosta originalnom i zabavnom slasheru Jima Gillespia, čovjeka koji nam je prije gotovo jednog desetljeća servirao na pladnju jedan od najpoznatijih slashera ikada- megapopularni I Know What You Did Last Summer. Venom ima sve što bi tipični slasher trebao imati - imamo glavnu zgodnu trebicu, njezinog macho dečka, par iritantnih frendova i naposljetku ubojicu koja je po meni u ovome filmu zapravo bila i najveći plus- dok smo navikli gledati slashere sa zamaskiranim likovima (M. Myers, Jason), ovdje ubojica nije imao tipični look, nego me više podsjećao na Romerove zombije, što je zapravo dosta inovativno pošto nije često u slasherima. Druga velika pozitiva filma su režija te scenarij koji nije bio ništa previše pametan, ali je zato opet imao tu neku originalnost jer nije koristio nikakve tipične klišeje na koje smo sigurno dosad navikli. Ne želim sada baš previše spoilati, no jako bi se često u slasherima dogodilo da glavna ženska i njezin dečko prežive, dok u ovom filmu to nije bio slučaj. Također definitivno ono po čemu sam najbolje zapamtio ovaj film su vrlo kreativna ubojstva. Na jedno sam se čak par puta stresao koliko je bilo odvratno, dok su me neka čak i nasmijala.
No da ne ispadne da samo hvalim film, naišao sam mu na par mana, poput malo blesavog početka te dosta nerealnog kraja. Da opet ne spoilam, pogledajte zadnje 3 minute filma i obratite pozornost na smrt ubojice- od samo jednog udarca se raspao na nekoliko dijelova. To mi je bilo nekako lame, ali ajde. Inače pogledao sam prvu polovicu making of-a te saznah da je ovaj film rađen prema popularnoj video-igrici "Backwater" u kojoj se negativac zvao Jangles.

Uglavnom, Venom se pokazao kao kako-takvo iznenađenje s vrlo zanimljivim ubojstvima, dobrim scenarijem te naposljetku vrlo zanimljivim lookom ubojice. Iako su neke scene bile pretjerane, poput malo lame završetka i čudnog zapleta, ako jednostavno tražite sat i pol zabave, Venom je nešto noviji slasher koji će ispuniti vaše kriterije.

Post je objavljen 11.07.2006. u 22:24 sati.