Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/animalliberation

Marketing

Novosti www.animalliberation.hr

NAKON MJESEC DANA SLOBODE ODBJEGLA VIDRA VRAĆENA U ZOO-VRT
10.07.2006

Nakon mjesec dana slobode, koje je provela plivajući lukom Aucklanda, vidra Jin vraćena u zoološki vrt u kojem je i rođena. Kratkodlaka azijska vidra pobjegla je iz aucklandskog zoološkog vrta sredinom lipnja, a iz zoološkog vrta kažu kako se Jin uhvatila u zamku postavljenu na otoku Motutapu, nakon što ju je u blizini spazio jedan jahtaš. Kada je pobjegla iz zoološkog vrta, Jin je preplivala 10 kilometara kroz gradsku luku, a viđana je i kako obilazi područje od još oko 15 kilometara do otoka Rangitoto. Jin je u dobroj kondiciji te čini se da je uspjela prehraniti se, iako nije imala nikakvog prethodnog iskustva u življenju na slobodi. (H)




STOP OKRUTNOJ ZABAVI!
10.07.2006

Tragična smrt dvaju konja na utrci kola u Calgaryju, natjerala je aktiviste za prava životinja da zatraže zabranu održavanja ovog popularnog događaja. "Jednostavno, recite NE ovoj navodnoj zabavi u kojima je životinjama konstantno ugrožen život", poručila je Fiona Shedden iz "Calgary Animal Rights Coalition" (CARC). Nesreća se dogodila tijekom utrke, kad je jedan od natjecateljskih konja pao na tlo nakon srčanog udara, a za njim i konj koji se nalazio do njega, koji je prilikom pada slomio nogu. Veterinari koji su odmah dotrčali na mjesto nesreće, bili su prisiljeni eutanazirati ozlijeđene životinje. Ovo nije prvi tragičan slučaj da je konj tijekom utrke kolabirao i umro jer su srčani udari česta pojava za konje koji se natječu u utrkama. Isto tako, ovu manifestaciju prate mnoge nesreće u kojima su stradavale životinje. Prošle godine, devetero konja je poginulo nakon pada s mosta u rijeku Bow. Navodno je netko zastrašio konje koji su se uspaničili i skočili s mosta. Međutim, istraga to još nije potvrdila. Prije četiri godine, sedmero životinja poginulo je u rodeu. Od toga je šest konja podleglo ozljedama tijekom utrke, a jedan telić umro je nakon loma noge u hvatanju i vezivanju užadi.




POMOR RIBE U SAVI
10.07.2006

Visoke temperature ne muče samo ljude, nego i životinje - u rijeci Savi u mjestu Oborova, nedaleko od Zagreba, uočena je veća količina uginule ribe koja beživotno opluta nizvodno. Do pomora došlo na području grada Zagreba zbog visoke temperature vode, niskog vodostaja i podizanja mulja kod ispusnih kanala, što je prouzročilo smanjenje postotka kisika u vodi. Kako je poznato da su uzrok pomora ribe ekstremni meteorološki i hidrološki uvjeti te ispusti zagrebačke kanalizacije koji u tim uvjetima pogoršavaju stanje, poruka je tvrtkama i građanima da krajnje racionalno koriste vodu i strogo nadziru ispuštanje onečišćene vode. (Glas Istre)




U MEDITERANU ĆE NESTATI TUNE ZBOG NEKONTROLIRANOG IZLOVA
10.07.2006

Nakon najnovijeg istraživanja, prema čijim se alarmantnim rezultatima broj tuna na Mediteranu proteklih nekoliko godina smanjio čak 80 posto te im prijeti izumiranje, nezavisna organizacija za zaštitu World Wildlife Fund traži od Europske Unije hitan moratorij na izlov tune u Mediteranu. Moratorij, koji bi se odnosio i na Jadran, trebao bi ostati na snazi do međunarodne konferencije o izlovu tuna koja će se održati u Dubrovniku u studenome ove godine. Unatoč alarmantnim upozorenjima WWF-a, pomoćnik ministra poljoprivrede za ribarstvo Ivan Katavić tvrdi da nije potrebno uvođenje moratorija, ali da uvažavajući znanstvene preporuke treba razgovarati o eventualnim novim kvotama za izlov tuna u Mediteranu. Naime, prema izvještaju WWF-a koji je objavljen u lipnju, ističe se da je čak 50 posto premašena granica izlova tune od 32.000 tona godišnje u Mediteranu, koja brani preživljavanje te riblje vrste. "Kvote od 32.000 tona godišnje uvedene su prije četiri godine. Budući da su neka nezavisna istraživanja pokazala da je granica održivosti tuna ispod te kvote, a znanstvena zajednica predlaže kvotu od 25.000 tona godišnje, očekujemo da će konferencija u Dubrovniku biti burna. Međutim, ne očekujem da će se uvesti moratorij samo na temelju lobiranja WWF-a", izjavio je Katavić i dodao kako je, uz same kvote, veći problem ilegalni izlov. Prema njegovim riječima, tunama u Jadranu ne prijeti izumiranje, ali treba donijeti mjere zaštite za mrijestilišta i rastilišta tune u Mediteranu. U istraživanju WWF-a kao neprijatelji tuna, posebno najtraženije plave tune, ističe se sve veći broj uzgajališta za koja se nerijetko love najmanje tune koje se zatim tove za izvoz. Protiv uzgajališta tuna u Hrvatskoj proteklih se godina uglavnom bunilo lokalno stanovništvo, ali upravo je tuna jedan od najjačih hrvatskih izvoznih proizvoda. Prema podacima Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih naroda, posljednjih nekoliko godina nevjerojatnih se 12 puta povećao izvoz tune iz hrvatskih uzgajališta - s 380 tona 1998. na 4679 tona 2003. godine. Najveće tržište mediteranske tune već je godinama Azija, a najveći dio izvoza odlazi u Japan i Ameriku. (JL)





Post je objavljen 10.07.2006. u 14:25 sati.