Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Bijeli i ovdje ima spas – rešenje broj 104.

I ovo je bilo jednostavno, jelda. Trebalo je samo skužiti fintu. Imali smo sličnih stvari u nekim ranijim problemima. Ovdje to koristimo kao sekvencu. Puno raznih finti se i ne provodi, nego samo služe kao prijetnje. Pogledajmo kak se to beli kamenčići zvlečeju.
Ovdje je vjerojano svima odmah jasno, da treba igraiti 1. C2. Sve drugo bi vrlo jednostavno dalo dva oka crnome. Tada se bijeli, iznad, više nebi mogli izvući.
Ovdje crni ima dva nastavka. Više mu šanse nudi prikazani 2. C1. Mogao bi i na D2 s istim rezultatom na kraju, ali ovako ima veće mogućnosti da mu protivnik ne vidi zamku. Pogledajmo taj zanimljiv nastavak.
Bijeli će nastaviti s 3. D2. Nesmije dozvoliti da mu crni zarobi kamenčić na C2, jer bi tada crni riješio sve svoje probleme. Na prvi pogled i ovo odgovara crnome, ali baš i nije tako. Bijeli čuva aduta u rukavu!
Crni nastavlja s 4. D1. Bijeloj dvojki nema spasa, ali to nije kraj nastojanja bijeloga. Sjetio se bijeli jedne finte koju smo već upotrebljavali u rješevanju nekih ranijih problema. Pogledajte.
Bijeli igra 5. F1. Na prvi pogled je to besmisleno. Bitno je da je tim potezom napadnuta crna četvorka na desno. To tjera crnoga da odmah zarobi taj kamen sa 6. E1.
Tom izmjenom poteza je bijeli uredio broj sloboda crnih kamenčića za slijedeću varijantu. Prvi potez koji bijeli sada svakako igra je 7. J1. Crni sada nesmije spasiti svoja četiri napadnuta kamenčića igrom na F1, jer bijeli nastavlja s B1!!! Prepoznajete li sada pripremljenu fintu? Ak crni zeme jen kamenčić s A1, beli odmah uzvrati povratnim udarcem na B1 i zarobi tri crna u kutu. Ak umesto toga crni zeme ona dva igrom na E2, beli opet dene na C2. Vidite sad bolje kak spasa crnom nema, jer ak sad zeme taj jedan s D2, beli će opet odigrati povratni udarac, al sad na C2 i poberati čak četrnaest crnih kamenčića. To znači da crni nesme spojiti na F1. Da se ne desi ono kaj sam tu napisal, crni dene 8. B1, a beli zeme četvorku s 9. F1.
Tak je beli zvlekel svoje kamenčiće, kaj ih je sve pospajal.
Kad se sve to spregleda, se vidi da je poenski jednak tome i nastavak crnoga s D2 nakon C2, ali je prikazani nastavak bolji, jer tako nastojanje crnoga, da sprijeći vezu bijelih kamenova, duže traje po broju poteza, a to znači da crni ovako ima više ko-prijetni, pa je tako to i ispravniji nastavak.
Zanimljivo, kaj ne.
Gombanje je za ovaj put gotovo. Strpite se do petka, pa bumo pak nekaj zrihtali. Bu pak nekaj sličnoga, da bi naučeno malo bolje utvrdili. Nebu baš kak ovo, ali tema bu tu negde.
Lepo vas pozdravla bl Muradenu - Luzer wave

Post je objavljen 10.07.2006. u 08:03 sati.