Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockanddeath

Marketing

POVIJEST ROCK N' ROLL-a



Američkom glazbenom scenom dominirali su Guns N' Rosesyes, sljedbenici trash metala i arena rocka (njihov album Appetite For Destruction doživio je velik uspjehyes), dok su u Velikoj Britaniji bili posebno popularni tzv. gothic rock bandovi poput Sisters Of Mercy.

Sredinom 80-ih bila je vidljiva dominacija komercijalnog pop-rocka i hair metala. Buntovništvo koje je tradicionalno krasilo izvorni rock'n'roll i punk filozofija polako su izblijedili i utopili se u zahtjevima golemog glazbenog tržišta. Potaknuti takvim stanjem, mladi su se bandovi odlučili suprostaviti trendu i stvoriti glazbu koja bi izrazila njihovo protivljenje.

Najuočljivije promjene odvijale su se na zapadnoj obali SAD-a, posebice u Seattleu, koji je postao središte novog stila, nazvanog grunge.


Grunge se razvio iz lokalne punk rock scene posebno zahvaljujući bandovima The Melvins i The Vipers. Prvim pravim grunge bandom smatraju se Green River (kasnije Mudhoney), koji je oformljen još 1983. godine. Također, pjevač grupe Mark Arm prvi je upotrijebio naziv grunge kako bi opisao stil koji je band svirao.

Grunge karakteriziraju snažni rifovi (stil sviranja gitare je ponešto izmijenjena forma punk rocka) i žestoko sviranje bubnjeva, dok se u stihovima najčešće spominju motivi poput bijesa, tuge, depresije, osamljenosti, straha i sl.


Najpoznatiji grunge bandovi s kraja 80-ih po uzoru na Green River bili su Soundgarden i Alice In Chains. Na drugoj strani SAD-a istaknuli su se Sonic Youth i Dinosaur Jr. koji su u velikoj mjeri pridonijeli daljnjem razvoju grungea. U to doba grunge se kretao pretežno u lokalnim okvirima, a tek početkom devedesetih doživjet će svoje zlatno doba ponajviše zahvaljujući bandu Nirvana, na koji su svojim stilom utjecali raniji grunge bandovi te osobito The Pixies. Nirvana će potisnuti dominaciju hair metala na svjetskoj rock sceni i otvoriti put uspjehu srodnih bandova, među kojima će se najviše istaknuti Pearl Jam i Stone Temple Pilots.
Dva su vrlo značajna albuma tzv. indie rocka na kraju 80-ih (1988.) najavila zaokret prema grungeu – Daydream nation banda Sonic Youth i Nothing 's shocking banda Jane's Addiction.

Također, 1989. bandovi Anthrax i Sepultura svojim albumima State of Euphoria i Beneath the Remains na metal scenu dovode death metal.

Rap glazba počela se približavati široj publici ponajviše zahvaljujući grupama N.W.A. (zaslužni za pojavu tzv. gangsta rapa), De La Soul (1989. izdali 3 Feet High and Rising - ključni album za razvoj alternativnog rapa) i Kool G Rap's.


Naposlijetku, bandovi Red Hot Chili Peppers, Faith No More i Fishbone komercijalizirali su funk metal, a neki su također kombinirali hip hop glazbu sa trash metalom, te tako stvorili nove stilove koji su utjecali na bandove 90-ih.

Prva polovina devedesetih godina protekla je ponajviše u znaku grungea. Iako je band Mudhoney postigao prilično velik komercijalni uspjeh krajem osamdesetih, grunge zapravo tek početkom devedesetih doživljava svoje najveće trenutke. Za to je svakako najzaslužniji band Nirvana, jer su 1991. izdali album Nevermind, koji je postao najveći hit diljem svijeta (posebno pjesma Smells Like Teen Spirit) te se i danas smatra jednim od najboljih i najutjecajnijih rock albuma.
Izniman uspjeh tog albuma utjecao je na proboj ostalih grunge bandova (Stone Temple Pilots, Silverchair, Bush) te je podigao popularnost njihovih albuma (najbolji primjer je debut album Ten banda Pearl Jam, koji je izašao mjesec dana prije Neverminda).

Istodobno, popularnost hair metala u devedesetima je sve više opadala – grunge se kao njegova suprotnost odlikovao jednostavnijom (minimalističkom) glazbenom izvedbom sličnom onoj kod punk glazbe (dok su hair metal obilježili kompleksniji i snažni rifovi) te stihovima koji su pokazivali više društvene osvještenosti.

Grunge je polako postao vrsta kulture koju je pratio i karakterističan stil odijevanja potekao još iz vremena izvornog grungea Seattle-a i okolice – poderane traperice, flanel košulje, Doc Martens cipele (popularne martensice), Converse tenisice i sl.

Svoj vrhunac grunge je doživio sredinom 90-ih, a nakon smrti frontmana Nirvane Kurta Cobaina (koja predstavlja jedan od središnjih događaja tog desetljeća) započinje svoj lagani pad, čime je završilo jedno razdoblje alternativnog rocka i započelo drugo.


U tom razdoblju koje je uslijedilo dominirali su Foo Fighters, Green Day i slični bandovi. Značajna je 1995. godina kada kanadska pjevačica Alanis Morissete izdaje album Jagged Little Pill koji je pokrenuo val popularnosti albuma ženskih izvođača s motivima ''osobne ispovijesti''. Od srodnih izvođačica najistaknutije su bile Jewel, Fiona Apple, Tori Amos, Liz Phair i dr.


Krajem 90-ih u SAD-u dolazi do konsolidacije glazbene scene i do pojave pop punka, za što su najzaslužniji bandovi Blink 182 i Green Day. Još se jedan glazbeni stil pojavio i stekao veliku popularnost – bio je to tzv. nu-metal, koji je predstavljao kombinaciju grungea, metala i hip-hopa. Najuspješniji bandovi spomenutog stila bili su Linkin Park, Slipknot, Creed, Limp Bizkit, Disturbed i Static-X (prvi koji su svojim snažnim rifovima postavili temelje takve glazbe bili su Korn još u prvoj polovini 90-ih).


Zbog velike popularnosti grungea, ali i sve više hip-hop glazbe, svjetskom glazbenom scenom na početku 90-ih dominirali su američki bandovi i ta američka ''invazija'' bacila je britansku scenu u drugi plan. Kao odgovor na takvo stanje došlo je do ponovnog oživljavanja alternativnog rocka u Velikoj Britaniji, koji je bio pod vidljivim utjecajem glazbe 60-ih i 70-ih (The Beatles, The Rolling Stones, Pink Floyd, Led Zeppelin). Taj pokret nazvan je britpop, a nekoliko je značajnih albuma označilo njegov početak, između ostalog Definitely Maybe (1994.) – debut album banda Oasis, zatim Parklife (1994.) banda Blur i Suede (1993.) banda Suede. Suede su bili prvi britanski band kojeg je publika u potpunosti prihvatila kao odgovor na grunge SAD-a. Uspjeh britpopa je na neki način predstavljao povratak britanskog izgubljenog ponosa i uskoro su se osim spomenutih bandova počeli pojavljivati i ostali bandovi, među kojima su najznačajniji Radiohead, The Verve, Supergrass, Primal Scream, Pulp, Ocean Color Scene i dr.

eto...to je povijest ROCK 'N' ROLL-a....naravno ne cijela,al u sažetku... pa....ako netko ima nešto za dodat... e da ljudi hvala na komentarima...mislim dobrim...mislim...da... ;) kiSS....GUNS N' ROSES 4EVER!!!

EVO jedna zakon pjesma...
LONG LIVE ROCK 'N' ROLL
by:RAINBOW At the end of a dream
If you know where I mean
When the mist just starts to clear

In a similar way
At the end of today
I could feel the sound of writing on the wall
It cries for you
It’s the least that you can do

Like a spiral on the wind
I can hear it screamin’ in my mind
Long live rock and roll
Long live rock ’n’ roll
Long live rock and roll

In a different time
When the words didn’t rhyme
You could never quite be sure
Then on with the change
It was simple but strange
And you knew the feeling seemed to say it all
It cries for you
It’s the least that you can do
Like a spiral on the wind
I can hear it screamin’ in my mind
Long live rock and roll
Long live rock ’n’ roll
Long live rock and roll

If you suddenly see
What has happened to me
You should spread the word around

And tell everyone here
That it’s perfectly clear
They can sail above it all on what they’ve found
It cries for you
It’s the best that you can do
Like a sound that’s everywhere
I can hear it screaming through the air
Long live rock and roll
Long live rock ’n’ roll
Long live rock and roll





POzzZZZ..mahwave




Post je objavljen 09.07.2006. u 12:09 sati.