Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Bl.Marija od Propetoga Isusa Petković

Životopis

Marija od Propetoga Isusa Petković rodila se 10. prosinca 1892. u župi Svih Svetih u Blatu, na otoku Korčuli. Bila je šesto od osmero djece u obitelji Antuna Petković-Kovač i Marije Petković (djevojački Marinović). Uzorni roditelji djecu su kršćanski odgajali i poučavali ih u vjeri. Njihova kći Marija pokazivala je sklonost pobožnosti i milosrđu. Uočavala je patnje ljudi, glad i neimaštinu, pa je već u djetinjstvu odlučila štititi siromahe, tu »probranu i ljubljenu braću raspetoga Gospodina«, kako ih je znala oslovljavati.Obitelj je bila bogata (imali su oko 750 radnika najamnika u maslinicima i vinogradima),ali nju nisu zanimala zemaljska dobra.
Bila je jako bistra i već je sa pet godina pošla u osnovnu školu,a završila je s 11 god.Sa 14. godina obećala se Isusu i s Njim se «vjerila», kako to ona kaže. Kada je imala 19 g.umro joj je otac i ona se tada brinula o mladjim sestrama blizankama. Uz to je godinama samoinicijativno okupljala djecu siromašnih obitelji, poučavala ih je vjeronauku i glavnim predmetima pučke škole. Bila je poprilično krhka i često je pobolijevala.



Nošena čežnjom pomagati siromasima i potrebnima, na poticaj je dubrovačkoga biskupa Josipa Marčelića 1919. postavila temelje svoje buduće redovničke zajednice zamišljene »za odgoj i izobrazbu domaće ženske mladeži«..U prosincu 1956., zajednica je dobila papinsko priznanje i odobrenje konstitucija.
Marija Propetoga Isusa Petković najveću radost vidjela u siromasima, odbačenima na rub društva i prezrenima. U njima je prepoznavala lice Isusa patnika i radovala se je ako im je mogla biti na usluzi. Stoga se sve do svoje blažene smrti u Rimu 9. srpnja 1966. nije u marala poticati svoje sestre neka ponašanjem i žrtvom pokazuju kako se i u njima utjelovila Božja ljubav, dobrota i milosrđe.

Ova je kćerka Dubrovačke biskupije uspjela u svojemu duhovnom životu spojiti apostolsko djelo širenja vjere s djelotvornom skrbi i ljubavi prema malenima. Bila je kadra trpjeti i podnositi uvrjede, a »siromaštvo i poniznost učinila je najvećom životnom vrijednošću«. Duhovnu jakost i razboritost crpila je iz molitve i savjetâ crkvenih pastira, pred kojima se pokazivala vrlo poučljivom i poslušnom. Posebice je poštivala i cijenila biskupske i papinske odredbe, što se najbolje vidi iz okružnice kojom je svojim sestrama objasnila što znače pravila i konstitucije: »One su riječ i zakon našega Gospodina... sveto Pravilo, knjiga života, put križa, ključ raja i veza vječnog prijateljstva...«.

Papa Ivan Pavao II.proglasio ju je blaženom 6.lipnja 2003..u Dubrovniku.



Družba kćeri Milosrđa, koju je ona osnovala, broji danas 429 sestara, koje djeluju u državama Europe (Hrvatska,Srbija,BIH,Slovenija,Njemačka,Italija,Rumunjska) i Južne Amerike (u Argentini, Paragvaju, Čileu i Peruu) te u Kanadi.Kuća matica Družbe je u Blatu, središnjica s vrhovnom upravom u Rimu, a u Zagrebu je sjedište Hrvatske provincije Krista Kralja te u Šestinama kuća početne redovničke formacije (novicijat) i u Dubrovniku prednovicijat.

Sestre se bave odgojem djece i mladeži, njegom staraca i bolesnika, župnim apostolatom, promaknućem dostojanstva ljudske osobe te promaknućem misija i ekumenskoga dijaloga.



Molitva blaženoj Mariji od Propetoga Isusa Petković

Vjerni Oče, u svojem neizmjernom milosrđu htio si da Krist za nas trpi sramotu križa da nas njegovom sinovskom poslušnošću oslobodiš od vlasti Zloga. Udijeli nam da iskusimo žarku ljubav prema Kristu i Crkvi koja je obilježila život i djela tvoje Službenice Marije Propetog Isusa. Dopusti nam da se radujemo plodovima milosti koji izviru iz drveta Spasiteljeva slavnog križa, da mognemo zajedno sudjelovati u tvojoj vječnoj slavi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…



U Vatikanu je 19. studenoga u Kongregaciji za kauze svetaca održana redovita skupština kardinala i biskupa, članova iste kongregacije, tijekom koje je definitivno potvrđeno čudo, koje se dogodilo po zagovoru Časne službenice Božje Marije od Propetog Petković, utemeljiteljice Družbe Kćeri Milosrđa. To je čudo predstavljeno u postupku za njezinu beatifikaciju.

Dana 26. kolovoza 1988. u podmornicu peruanske vojne mornarice "Pacoca", dok je plovila prema bazi Callao nedaleko Lime, udario je japanski ribarski brod i prouzročio veliku pukotinu na podmornici, tako da su se prostori s električnim postrojenjima napunili vodom. Podmornica je ostala bez struje i bez pogona. Članovi posade, njih 23 bacili su se u more i uspjeli se spasiti. Drugih 25 je međutim ostalo zarobljeno u truplu podmornice. Zapovjednik, koji je kasnije poginuo, uspio je zatvoriti izvana okna na zapovjedničkom mostu. Ostala je međutim otvorena glavna pumpa zraka kroz koju je tijekom spuštanja podmornice ušla voda sve do prostora gdje su se nalazili motorni pogoni.

Poručnik na bojnom brodu, Roger Luis Cottrina Alvarado, pojurio je u prednji dio lađe, gdje se nalazio prostor za pucnjavu i nastojao spasiti posadu, koja se nalazila ispod palube. U toj manevri mornar Panana je ostao užlijebljen nogom u gornji zatvarač stražarnice, koja služi kao izlaz. Poručnik Cottrina je uspio podići zatvarač i osloboditi mornara, ali ga je jaki pljusak vode odbacio i poskliznuo se do nepropustive pregrade, koja se nalazila između sale za pucnjavu i odjela s baterijama. Podmornica se potapljala s pramcem. Tri mornara, koja su se nalazila u prostorijama motora su poginula.

Unatoč velikoj količini i jakim pritiscima vode poručnik Cottrina uspio se popeti do gornjeg zatvarača i zatvoriti ga.
Da stvar bude još gora nestale su i zasovnice. On je uspio pokrenuti ručno kolo i staviti zasovnice. Na taj je način zaustavio ulaz vode i poplavu prostorija. Tako su se spasila 22 mornara i dan kasnije bila izvučena iz podmornice.

Istražno vojno, a kasnije i crkveno povjerenstvo je ustvrdilo da se radi o izvanrednom slučaju, jer se zatvaranje pumpe u onakvim uvjetima ne može objasniti normalnim silama. Roger Cottrina, 42-godišnji poručnik na bojnom brodu je ispripovjedio kako se u onim teškim trenucima obratio službenici Božjoj Majci Mariji od Propetog Petković, o kojoj su mu govorile sestre Kćeri Milosrđa tijekom njegova boravka u mornaričkoj bolnici, koje tridesetak godina djeluju u toj bolnici, gdje je čitao i njezin životopis te je uvjeren da je ona posredovala u spašavanju njega i većeg djela mornara na podmornici.

Roger Luis Cottrina Alvarado, časnik vojne mornarice iz Lime (Peru) 1998. godine dobio je nagradno putovanje po Europi, te je tom prigodom posjetio grob svoje čudotvorke čiji su zemni ostaci tada još bili u Rimu.


Post je objavljen 08.07.2006. u 23:30 sati.