Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maranatha

Marketing

Akvila i Priscila



Danas u Crkvi slavimo bračni par, Priscilu i Akvilu, Pavlove suradnike. Nikad prije nisam posebno o njima razmišljala, ali me sada oduševila spoznaja da ih se u Svetom pismu nikada ne spominje odvojeno nego uvijek zajedno. Kao prave supružnike, koji se zajedno trude oko Riječi i poradi toga su i vrijedni Pavlovi suradnici. Koliko bi samo danas trebalo takvih bračnih parova, koji bi našim prezbiterima bili čvrst oslonac i pomoć u pastoralu, čiji bi domovi bili mjesta slavlja, okupljanja, molitve za sve svete. Svi smo pozvani na takvo služenje, zar ne?

Priscila (ili Priska) i Akvila bili su bračni par koji Rim napustio za vrijeme progona koje je poduzeo car Klaudije protiv Židova, 49. ili 50. godine. Nastanili su se u Korintu, a po zanimanju su bili šatorari, baš kao i Pavao kojeg su ugostili u svom domu kada je prvi put boravio u tom gradu. Nije nam poznat trenutak njihova obraćenja. Pratili su Pavla na njegovu putovanju u Efez, poučili aleksandrijca Apolona, za trećeg Pavlova putovanja proboravili s njim 3 godine u Efezu. Napustili su taj grad i pošli u Rim vjerojatno nakon pobune koju je u gradu potaknuo srebrar Demetrije. Pisma nam svjedoče da se Crkva okupljala u njihovoj kući i u Rimu. No ubrzo su napustili Rim, vjerojatno zbog Neronovih progona, i ponovo se nastanili u Efezu.

Nakon toga napusti Pavao Atenu i ode u Korint. Ondje nađe nekog Židova imenom Akvilu, rodom iz Ponta, koji netom bijaše došao iz Italije sa svojom ženom Priscilom jer je Klaudije naredio da svi Židovi napuste Rim. Pohodio ih je i, kako bijahu istog zanimanja, ostao kod njih i radio. Po zanimanju bijahu šatorari. Svake je pak subote raspravljao u sinagogi i uvjeravao Židove i Grke (Dj 18,1-4).

Pavao osta još podosta vremena, a onda se oprosti s braćom pa pošto se u Kenhreji ošiša jer imaše zavjet, zaplovi prema Siriji, a s njime i Priscila i Akvila. Stigoše u Efez. Tu ih ostavi, a on uđe u sinagogu i stade raspravljati sa Židovima. Oni ga zamole da ostanu duže vremena, ali on ne pristade, nego se oprosti: "Još ću se, reče, vratiti k vama, bude li Božja volja." I otplovi iz Efeza. Kad stiže u Cezareju, uziđe pozdraviti Crkvu pa onda siđe u Antiohiju (Dj 18,18-22).

Neki Židov imenom Apolon, rodom Aleksandrijac, čovjek rječit i upućen u Pisma, stiže u Efez. On bijaše upućen u Put Gospodnji pa je vatrene duše govorio i naučavao pomno o Isusu, premda je znao samo za Ivanovo krštenje. Poče on tako smjelo govoriti u sinagogi. Čuše ga Priscila i Akvila, uzeše ga k sebi i pomnije mu izložiše Put Božji (Dj 18,24-26).

Pozdravite Prisku i Akvilu, suradnike moje u Kristu Isusu. Oni su za moj život podmetnuli svoj vrat; zahvaljujem im ne samo ja nego i sve Crkve pogana. Pozdravite i Crkvu u njihovoj kući (Rim 16,3-5).

Pozdravljaju vas crkve azijske. Pozdravljaju vas mnogo u Gospodinu Akvila i Priska zajedno s Crkvom u njihovu domu. Pozdravljaju vas sva braća. Pozdravite jedni druge cjelovom svetim (1 Kor 16,19-20).

Pozdravi Prisku i Akvilu i Oneziforov dom! (2 Tim 4,19).

Zanimljivi linkovi:

Meni :) njihov životopis

Aquila and Priscilla, Companions of the Apostle Paul
Bible questions
Women of the Bible - Priscilla
Aquila and Priscilla in 1 Corinthians 16:19
BibleGateway

Priscillas friends

Crkva u Rimu - Sv. Priska


Post je objavljen 08.07.2006. u 12:40 sati.