Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bbbnevco

Marketing

DINAMO ZagreB

Bad Blue Boys - povijest

Bad Blue Boys je naziv za navijače zagrebačkog Dinama. Osnovani 17. kolovoza 1986. Za maskotu ističu buldoga, a za himnu su prihvatili pjesmu "Dinamo ja volim". Ujedinjeni su u dvije navijačke udruge: Udrugu navijača Dinama i Klub navijača Bad Blue Boys. Izdaju fanzin posvećen njima "Ajmo plavi" i video materijal. Dinamo bodre sa maksimirskog Sjevera.

Osnivanje
Iako je Dinamo kroz povijest pratila vojska navijača prva organizirana grupa pojavila se tek 80-ih godina. Nekolicina najvjernijih i najzagriženijih navijača plavih osnovala je po uzoru na inozemne grupe navijačku grupu Bad Blue Boys. Kao datum osnivanja Bad Blue Boysa vodi se 17. ožujak 1986. nakon utakmice u Splitu protiv Hajduka. Prema legendi, ovaj naziv inspirirao je, u to vrijeme vrlo popularni film "Bad Boys" sa Seanom Pennom u glavnoj ulozi. Navijači Dinama odtada se javljaju samo po tim nazivom i nikada nisu bili podijeljeni na frakcije kao što je slučaj s pojedinim navijačima drugih nogometnih klubova.

Početak 90-tih donio je i organiziranje prvog Fan cluba Bad Blue Boys. Zanimanje je bilo veliko, svatko je želio dati svoj prilog organizaciji. Unatoč entuzijazmu, navijači su se suočili s brojnim problemima. Bez obzira na to, zajedništvo je samo jačalo, da bi svoj vrhunac doseglo 13. svibnja 1990. godine.

13. svibnja 1990.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tog datuma na Maksimiru je gostovala beogradska Crvena zvezda. Na stadionu provokacije gostujućih navijača, Delija (turska laka konjica), počinju pred početak utakmice, a kulminiraju fizičkim obračunom s malom skupinom dinamovih simpatizera na južnom stajanju. U tom trenutku sa sjeverne tribine Bad Blue Boysi ruše ogradu te kreću prema jugu da bi pomogli malobrojnijim simpatizerima Dinama. U neredima koji su uslijedili, pripadnici tadašnje "milicije" slijepo su slijedili upute svojih nadređenih, krenuvši u obračun s navijačima Dinama i zaštitu beogradskih navijača (koji su nerede započeli). Mnogi su uhićeni i premlaćeni. U obranu svojih navijača stao je i tadašnji kapetan Dinama, Zvonimir Boban. Njegov legendarni skok na jednog od pripadnika "milicije" znakovito je obilježio početak kraja jedne države. Većina Bad Blue Boysa smatra kako je Domovinski rat počeo upravo 13. svibnja 1990. godine - nikad odigranom utakmicom između Dinama i Crvene zvezde...

Image Hosted by ImageShack.us (Štef nikad nije priznal CROATIU)!

BBB su oduvijek naginjali engleskom tipu bodrenja kluba (navijanje tokom cijele utakmice, neredi- 1988.godine u talijanskom SuperTifu proglašeni za treće huligane Europe, nakon navijača Liverpoola i Chelsea ), a u poslijednje vrijeme i talijanskom (koreografije, zastave). Među nizom transparenata kultno mjesto zauzima "Dinamo svetinja". O BBB-ima su napisane dvije knjige "Krvavo plavo" (T.Birtić) i "BBB- prvih 10 godina" (Prnjak), snimljen je dokumentarni film BBB i emisija Svlačionica (Robert Knjaz) te je izvedena kazališna predstava Dobrodošli u plavi pakao (Borivoj Radaković). Kao svoj znak ističu buldoga, a za himnu su prihvatili pjesmu "Dinamo ja volim" (Pips, Chips and Video Clips) [spot možete videti tam kod navijačkih pjesmi, ispod DINAMO JA VOLIM!!]
Image Hosted by ImageShack.us.

Zg-Neredi

Iako ta druga ekipa nikada nije imala oficijelno ime, a njeni članovi su se okupljali na utakmicama, družili izvan njih, sudjelovali u svim akcijama BBB, bili istinskom snagom skupine, većina ostalih navijača spominjala ih je kao "Zagrebačke Mališane" jer su uvijek bili uz njih. Kako bilo "Zagrebački Mališani" bili su istinski predvodnici te nove generacije, novog vala na zagrebačkim tribinama, koji su u kasnijim godinama znatno unaprijedili zagrebačko navijanje u svim segmentima suvremene navijačke subkulture. Nezaboravna gostovanja, mnoštvo šora, organizirane koreografije ( Rijeka i Auxerre ) , velike bakljade, stalno druženje, fascinantna upornost i nepokolebljivost bile su glavna obilježja te generacije na čelu sa "Mališanima".
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Bad Blue Boys i nasilje
Navijačka skupina Bad Blue Boys poznata je po raznim nasilnim ispadima na svom domaćem stadionu i u gostima. Nasilje se manifestira: u tučnjavama s policijom, tučnjava s navijačima iz rivalnog tima, uništavanje imovine, vandaliziranje tramvaja, vandaliziranje i paljenje automobila, kamenovanje autobusa, vandaliziranje zgrada, vlakova, bacanje baklji i predmeta na igralište, prekidanje utakmica, prijećenje nasilju i smrću raznim osobama (javnim ličnostima, novinarima, političarima, klubskim službenicima), javno ispoljavanje mržnje prema raznim manjinskim skupinama, vođenje ratova sa drugim navijačkim skupinama (npr. sa Torcidom hajdukovom navijačkom skupinom).

Nasilje je dio miljea Bad Blue Boysa, počevši 13. svibnja 1990. kada se dogodio sukob s navijačima Crvene Zvezde i tadašnje milicije. U povijesti BBB-a, mnogi smatraju da je ovaj navijački sukob bila i prva bitka u Domovinskom ratu, tj. navijačko nasilje je doslovce u temeljima Hrvatske državnosti uzevši sliku Bobana kako sa nogom udara glavu milicajca da bi zaštitio člana BBB-a koji je bio tučen s pendrekom, što opisano ovako na službenim stranicama BBB-a:
U Bobanovu skoku bilo je i mnogo simbolike, bio je to skok i otpor nasilju, nepravdi, i najava skorog raspada bivše države u kojoj su Hrvati bili građani drugog reda. Bitka je trajala nekoliko sati, a izvan stadiona i do kasno u noć. Sve svjetske novinske agencije ubrzo su javljale o velikim neredima u Hrvatskoj metropoli, spominjalo se da ima i mrtvih......... ( video morete videti tam gore)

ZG-PRVACI-06
komentirajte!!!




Post je objavljen 08.07.2006. u 10:22 sati.