Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

ovaj hvalospjev 'republici' je nužan kako bi istaknula i položaj židova, jer ta mudra 'republika' imenuje one najsposobnije židove njezinim predstavnicima - konzulima u važnijim trgovačkim centrima albanije, grčke i alžira.

spominjući sveukupni prosperitet 'republike', napisala sam - znanost i kultura, baš zato, jer su dubrovački sefardi i u tom segmentu dali svoj doprinos znanjima i umijećima stečenim još u španjolskoj. mnogo toga nije nigdje zapisano, mnogo toga je bilo u okviru prosječnosti onodobnog života grada, ali uvijek se spominju, ističu ili se piše o izuzecima, kao što je bio slučaj s portugeškim židovom amatusom lusitanusom (don joao rodriguez), liječnikom. navedeni je tijekom 1588. boravio i radio u dubrovniku i stekao ime kao praktičar i teoretičar medicine. lusitanus je u svojoj knjizi Curationum medicinalium centuriae septem ... opisao sto slučajeva iz svoje medicinske prakse u dubrovniku. drugi znameniti židov tog razdoblja didak pir (jacobus flavius eborensis) koji bijaše istaknuti pjesnik i erudit. opjevavši dubrovačko plemstvo on ne propušta istaknuti crtice iz dubrovačke svakodnevice. tekstovi na latinskom, učeni i puni duha, poticali su generacije mladih dubrovčana onog vremena. njegovo pjesništvo obogatilo je dubrovačku književnost.

dalje, spominje se pisac vjerskih rasprava aron coen, židov rođen u dubrovniku, učeni rabin židovske zajednice i njegove vjerske rasprave ili boravak i doprinos utemeljitelja splitske luke, židova daniela rodrigeza ...

povijesni arhiv u dubrovniku obiluje dokumentima na temelju kojih se može rekonstruirati život sefarda pa uz trgovačka pisma, oporuke, vjenčane ugovore može se naići i na dokumente pisane na hebrejskom, točnije pisane raši pismom.

jezik kojim su se služili je judeo-espaniol, dakle onaj kojim se govorilo u starijoj postojbini pa se on sačuvao i u pisanim dokumenatima ali i u živom govoru sve do naših dana (mento tolentin, umro krajem '70-tih prošlog stoljeća).

(trebam pripomenuti, što sam zaboravila, da su živi i potomci obitelji levi . ne spominjem neke druge primjerice ferrera, jer sa ženskim potomcima prestaje postojati to prezime). upravo to bogatstvo dokumentacije u 'povijesnom arhivu u dubrovniku' bilo je poticajem organiziranju nekoliko znanstvenih skupova pri 'međunarodnom centru hrvatskih sveučilišta', na kojima su raspravljene mnoge teme vezane za povijest 'sefarda' u zemljama mediteranskog bazena.
definirani je program sastavljen iz tri dijela, od istraživanja dokumentacijske građe međunarodne grupe mladih istraživača u 'državnome arhivu u dubrovniku' i tiskanja publikacije "Dubrovački arhivski izvori za istraživanje židovske povijesti", preko 'ljetne škole', do zaključne međunarodne konferencije pod nazivom "Društvena i kulturna povijest Židova".

Post je objavljen 08.07.2006. u 08:46 sati.