Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Sedam dana stvaranja

U Pazinu je večeras počeo (upravo sam se vratio s otvorenja) zanimljiv sedmodnevni kulturni festival nazvan "Sedam dana stvaranja", kojeg radi dinamična mlada ekipa puna entuzijazma okupljena u dvjema udrugama koje se zovu "Veliki mali čovjek" i "I". Otvorenje, priređeno u dvorištu srednjovjekovnog pazinskog kaštela, bilo je vrlo simpatično, počelo je performansom u kojem se izvođač najprije zabavljao ljušteči češnjak i pitajući se o bitku, a nakon nešto gimnastike, na kraju je bio zasut limunima, no srećom je nosio kacigu pa ga to nije dotuklo. U nastavku je nastupila Roberta Razzi, izuzetna pjesnikinja iz Labina, a za njom je svoj "istarski abecedarij" predstavila gošća iz Engleske (sorry, zaboravio sam joj ime), i to mi je bilo jaaako zanimljivo: žena je i lani bila u Istri, vrlo je pažljivo prikupljala informacije i dojmove, koje je kompletirala posljednjih dana; njen popis pojmova i asocijacija koje je "pronašla" u Istri, i večeras kazivala u Pazinu na prilično slobodan i otvoren način, vrlo je intrigantan, ide od anarhije do Tita i Elizabeth Taylor, od zanimljivih opservacija o Europskoj Uniji kao bandi nasilnika koja maltretira nas "manje vrijedne" necivilizirane divljake, do koincidencija između imena nekih istarskih gradova i nekih pojmova iz norveškog jezika; od afrodizijačke fascinacije Mjesecom kojeg na taj način doma kod sebe ona ne vidi, do upozorenja da se od industrijskog turizma na obali ne vide sve ove ljepote koje je pronašla u unutrašnjosti, itd. Poslije smo još malo proćaskali, očekujem da ću dobiti taj tekst pa ga pokušati dalje interpretirati; naravno da sam joj ispričao i neke stvari za koje nije znala, pa se njima oduševila, od tog našeg vampira do detalja o Jamesu Joyceu, od Jude Fisher do istarskog Stonehengea (znate već mene, kad počnem daviti...). Gospođa će još dolaziti, još nastupati i još pisati o Istri; možda joj uskoro saznam i ime :-)
Festival ima raznolik program, s više radionica i popratnih događanja, a naravno da su i mene upleli u sve to: vodit ću radionicu kreativnog pisanja, a u utorak, 11. srpnja u 21 sat držim predavanje o istarskom vampiru Juri Grandu. Navratite slobodno. Zaključenje Festivala s predstavljanjem uradaka svih radionica zakazano je za petak, 14. srpnja iza 21 sat.

Bonus vijest: istog dana, 14. srpnja, u Šikutima je zakazano predstavljanje DVD-a sa sva tri dokumentarna filma iz produkcije skupine genijalaca iz Savičente poznatijih pod imenom "Šikuti Machine". Veselo je u Istri ovog ljeta.

Post je objavljen 07.07.2006. u 23:45 sati.