Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rilady

Marketing

Šopingoholičarka

Vjerojatno su mnogi čuli za knjigu iz naslova. Ja sam čula, ali je nisam pročitala. Strah me je. Znam da sam šopingoholičarka (a koja žena nije) i jednostavno odbijam pročitati knjigu u kojoj bih se mogla pronaći. Lakše mi je ovako.

Sinoć sam duboko udahnula i napravila računicu mojih dugova. Jebote!!!!!!!! Ma nije bilo neko iznenađenje, ali dok se iznosi ne zbroje na jednom papiru sve izgleda sivo. Kada sam dobila konačan zbroj, sve je crno!!!

U računicu su ušli:
- minus na tekućem (dozvoljeni)
- kartica broj 1 – revolving kredit
- kartica broj 2 – revolving kredit
- kartica broj 3 – obična kreditna
- kartica broj 4 – obična kreditna

Iznos je priličan. Ma klinac priličan, OGROMAN! I uopće me ne tješi što spadam u one Hrvate koje spominju po novinama kada govore o kreditnim karticama. Ne želim biti dio statistike. Barem ne takve. Više volim biti dio statistike koja je pozitivna.

Moje prosvjetljenje je izazvano željom da napokon kupim stan. Ne odmah sutra. Kroz neko vrijeme. Obzirom na proces traženja odgovarajućeg dijela grada, starog ili novog stana, određene veličine, kredita i ostaloga, imam u planu vratiti i dug bankama koji sam do sada uredno gomilala.

Uglavnom, minus na tekućem zadnji će se zatvarati.
Prvi korak bio je rezanje važeće kartice broj 1 – revolving kredit. Dok god je imam, svako toliko je izvučem iz spremišta i provučem u dućanima. E više nema kartice pa neću imati što provlačiti.

Kartica broj 2 i 3 ostaju kod mene. Ulaze u paket koji imam u banci i za njihovo korištenje sam disciplinirana. Jedan razlog je taj što rate redovito skidaju s tekućeg, imala ja tamo love ili ne imala. E neće meni netko nešto skidati kad on hoće, nego ću ja plaćati kad ja hoću. I tu sam inatljiva. Dakle, odavno potrošen novac sada se samo vraća, a kartice stoje na tamnom mjestu u kući. Ne u tamnom pretincu u novčaniku.
Inače, kartica broj 2 vraćat će se kroz nekoliko mjeseci. Kad sam već trošila, onda sam trošila. Nisam škrtarila. Kartica broj 3 naplatit će se sama slijedeći mjesec. Dobro je, dio duga biti će riješen.

Isto vrijedi i za karticu broj 4. Naplatit će se već slijedeći mjesec. Dobrovoljno. Još jedan dio duga riješen. No ovu karticu neću rezati jer mi ona omogućuje boravak u VIP salonima po aerodromima za koje se inače ulaz plaća 10 – 20 EUR. Ipak, pogodnosti su pogodnosti.

Sve u svemu, jako sam ponosna na sebe. Dvije kartice riješit ću u slijedećih mjesec dana. Jednu sam izrezala pa ne mogu ništa s njom, osim plaćati sadašnji iznos nekoliko mjeseci. Ostaje posljednja koja će također proći za nekoliko mjeseci.

Sama pomisao da sam se disciplinirala po pitanju trošenja za mene je veliki napredak. Zaista osjećam da postajem starija i pametnija.



Post je objavljen 05.07.2006. u 10:18 sati.