Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/timonthegreat

Marketing

KAKO SU UMIRALI NAŠI STARI, part II

Nastavljamo s jučerašnjom pričom... I nadajmo se da ćemo doći do (nekakvog) zaključka.Pa, nemojmo puno filozofirat. Krenimo dalje.

Jimi Hendrix. Najbolji gitarist svih vremena. Neke akorde znao je, navodno, svirat i prije nego je krenuo u školu. Jedna poznata anegdota: Kad je bio mali skakao je po sobi i otac mu je, za kaznu, dao metlu da ju počisti. Kad se otac vratio da provjeri dal ju je pospremio, vidio ga je kako leži i drži metlu kao gitaru. Pitao ga je: Što si radio?? A Jimi mu je odgovorio: Svirao sam metlu! Najpoznatije pjesme su mu «Hey Joe», «Purple haze», «Foxy lady», «All along watchtower». Na preporuku Paula McCartneya dolazi svirati na dobrotvorni koncert Monterey Pop Festival. Tu se događa danas već kultni događaj: Hendrix svira gitaru zubima i spaljuje svog Fendera. 18. 9. 1970. umro je, navodno, u vlastitoj bljuvotini. Naime, predozirao se tabletama za spavanje(službena verzija). Počeo je povračati u snu, začepivši si sve ulaze zraka(nos, usta)-neslužbeni nastavak službene verzije. Umro je 2 mjeseca prije 28. rođendana.
Photobucket - Video and Image Hosting
Jimi Hendrix

Kurt Cobain je bio običan, povućen mladić sve do razvoda svojih roditelja u devetoj godini života. Postao je nasilan, zlostavljao slabije od sebe, odbijao ići u školu, uzimao je Ritalin jer je patio od ADHD-a –poremećaja hiperaktivnosti zbog manjka pažnje. U šesnaestoj godini izgubio je nevinost s retardiranom djevojkom. 1984. upoznaje Chrisa Novoselica i osnivaju Nirvanu, jednu od najpoznatijih i najutjecajnijih grupa ikad. Priključuje im se i Dave Grohl. Širi se grunge pokret. Najpoznatije stvari su im «Smells like teen spirit», «Lithium», «Rape me», «Heart-shaped box»... i zadnja snimljena «You know you're right».
05. 04. 1994. Kurt Cobain se ubio pucajući si u glavu. Njegovo tijelo je 08.04. našao električar koji je postavljao sigurnosni uređaj.
Imao je 37 godina.
Photobucket - Video and Image Hosting
Kurt Cobain

Eto, to je sve. Ima još tih ljudi koji su tragično preminuli, npr. John Lennon ili Elvis Presley. Naravno, ima takvih slučajeva i izvan rock glazbe. Tu su Aalyah (mislim da se tak piše), 2Pac... Ali, svi imaju nešto zajedničko. Tek nakon tragične, iznenadne smrti postali su besmrtni, svojevrsna božanstva i učinili su samog sebe ili svoj bend mističnim, legendarnim, kultnim, bezvremenskim. Bili su popularni i za vrijeme života ali nakon smrti... Pih. I to me fascinira, ta smrt. Znači, može nam donijeti kultni status (naravno, moramo nekog vraga i napravit u životu. Makar se i skinut pred cijelom dvoranom ili pušit travu i bit njen zagovornik ili pak biti biseksualci ili porazbijat instrumente na stageu) i tako je lako umrijeti/ubiti se ali opet, svatko od nas ima samo jednom pravo na smrt. Povratka nema. Taf disižn.
Photobucket - Video and Image Hosting


Post je objavljen 04.07.2006. u 14:11 sati.