Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/endimion17

Marketing

Space shuttle Discovery update

Evo me na broadband vezi.
Količina leda oko spremnika tekuceg goriva je zadovoljavajuća, izolacijska pjena stabilna.
Za 5 minuta, ovdje možete pogledati uživo proceduru prije lansiranja.
Ako možete, nađite i druge streamove preko nekog programa.
http://www.nasa.gov/55644main_NASATV_Windows.asx


update #2: jutro u SAD, podne u RH. nadopunjuju tekuće gorivo, no prije toga moraju ohladiti cijevi


update #3: u ovom trenutku, (16:30) jos 4 sata do lansiranja.


update #4: stalno nesto odugovlače, sat se stalno zaustavlja. NASA TV prikazuje dogadjaje iz perspektive posade i tehničara.


update #5:

Discovery je uspješno uzletio i priuštio pravi spektakl.
Napokon više, STS-121 uspijeva nakon 2 pokušaja.
Evo sam proveo cijelo popodne gledajući NASA TV s Fermionom. Napetost jest postojala, bar mogu reći za sebe, iako je i Fermion s izuzetnim zanimanjem pratio događaj. Odahnuli smo. Sve je vrlo brzo prošlo.
SRB (Solid Rockets Boosters) su se lijepo odvojili, a onda su prikazali i pogled s kamere pricvrscene na glavni rezeorvar goriva, koji se isto tako uskoro odvojio.
Što je još bolje, raketoplan je preletio Hrvatsku, ali za to vrijeme je još bilo presvijelo da bi ga se vidjelo, iako smo izašli vani i tražili ga.

No zato je oko 21:30 Europu preletjela ISS (medjunarodna svemirska postaja) koju se vidjelo preko gotovo cijelog neba kao sjajnu zvijezdu. Nisam niti uspio vidjeti kako pada u Zemljinu sjenu, jer je Sunce još nedovoljno ispod obzora.
Ako se raketoplan bude vidio blizu ISS, snimim ga digitalcem. To će biti predobra slika, a i prizor dvije pomične točke na nebu bi mogao izazvati salve glupih poziva na 985, službu za obavještavanje. Na vrijeme recite svima da to nije NLO ili Sveta majka Božja.

Svima preporučam da odu na Heavens Above i tamo se registriraju i unesu točne koordinate (saznate ih uz pomoć Google Eartha) mjesta odakle promatraju nebo. Site vam zatim ispisuje vrijeme, azimut, visinu i magnitudu Postaje i Discoveryja, kao i nekih drugih satelita.
Prije nekoliko godina je jedna cura (pisalo je u Jutarnjem) uspjela snimiti spojeni raketoplan i postaju, ne znam doduše koji raketoplan.
NASA još mora izračunati orbitalne elemente (brojke koje određuju putanju) prije izdavanja informacija. Za sada se putanja još kalibrira.

Inače misija ima kraj zakazan za 12 dana, do kada će posada STS-121 izvršiti razne popravke te donijeti hranu i gorivo posadi ISS.
Eto toliko za sada, uskoro stize još updateova. Ovaj je update s mjesta zlocina koje se zove FER. smijeh

update #6:
Kako kaže NASA, nakon što je dosegla orbitu, posada je primijetila objekt kako prolazi iznad gornjeg prozora. Mike Fossum, član posade, opisao je objekt kao "moguću toplinsku plahtu za izolaciju". NASA je počela analizirati ovaj podatak kao i ostale podatke dobivene tijekom lansiranja.


Sutra je zadnja šansa za slikanje Međunarodne Svemirske Postaje (ISS)!
Podaci vidljivosti za Zagreb:
-početak: 21:54h, zapad, 10° iznad obzora
-maksimum: 21:56, jugozapad, 15°
-kraj: 21:58, jug, 10°
magnituda 1.5

Podaci vidljivosti za Zadar:
-početak: 21:54h, zapad, 10° iznad obzora
-maksimum: 21:56, jugozapad, 20°
-kraj: 21:58, jug, 12°
magnituda 1.1

Ono što ne mogu vjerovati je to da će se prekosutra Discovery vidjeti iz Zadra, a iz Zagreba ne, jer je presjeverno. Pa ne mogu vjerovati. mad
Vidjet će ga se samo 31 sekundu, stoga, Zadrani moji, trk na vrhove nebodera, Bili Brig, Sv. Stošiju ako bude otvorena (sumnjam). Pogled prema zapadu, nisko iznad obzora. Slikajte što kvalitetnije.

Evo podaci za STS-121, Zadar:
-početak: 21:38:41 h, zapad, 10° iznad obzora
-maksimum: 21:38:56 h, jugozapad, 15°
-kraj: 21:39:12 h, jug, 10°
magnituda 0.8


(slika je preuzeta sa službenih NASA stranica kao javno dobro)


Post je objavljen 04.07.2006. u 10:01 sati.