Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/critics

Marketing

Film: UNDERWORLD: EVOLUTION [Underworld 2]


REDATELJ: Len Wiseman
GLUME: Kate Beckinsale, Scott Speedman, Bill Nighy
ŽANR: akcijski horor
GODINA: 2006.
TRAJANJE: approx. 95 min.
STATUS (Hrvatska): Kino --> DVD (čekanje)
FORŠPAN: LINK
IMDb OCJENA: 6,6/10


Tanis: You don't scare me, Selene.
Selene: Well, we'll have to work on that.


Nastavak ovog popularnog horora nastavlja priču tamo gdje je i stala - u ratu između vukodlaka i vampira, ali rat sad nastaje i među vlastitom vrstom. Nakon što je Selene (Kate Beckinsale) ubila vođu vampira Viktora (Bill Nighy), bježi od Kravena (Shane Brolly) koji je želi mrtvu. Udružuje se sa Michaelom Corvinom (Scott Speedman), mješancem dviju rasa, kako bi probudili Marcusa Corvinusa (Tony Curran) iz hibernacije da im pomogne svaldati Kravena. Marcus je začetnik rase vampira, dok je njegov brat William Corvinus (Brian Steele) upravo suprotno - vukodlak. No, Marcus se pretvorio u strašno čudovište, koje sada traži način da iz višestoljetnog sna probudi svog brata, no ne zna kako i gdje se nalazi. Marcus zato mora pronaći Selene i dobiti tu informaciju, iako ona toga nije ni svjesna...

Prošlo je dosta vremena otkako sam odgledao prvi dio akcijskog horora 'Underworld' pa mi je i sama priča isparila iz glave, otežavajući mi gledanje nastavka, koji je, na čudo, za mrvicu bolju, što je veoma čudno za nastavak. Novi 'Underworld' i vizualno izgleda puno bolje, vizualni efekti jednostavno su me očarali, i u trenucima nisam pratio samu radnju već efekte ili dotjerani noćni krajolik.

Vrlo zanimljiva priča, o borbi dvije vrste popularne za horor filmove, ovaj put nije završila sa radnjom i za treći nastavak, ali to ne znači nužno da ga neće biti. Prvi dio završio je sa manjim cliffhangerom, tako da se 'Evolution' samo nastavio na tu radnju. Redatelj filma je Len Wiseman, koji ni nema redateljsku prošlost osim ova dva dijela 'Underworlda'. No, ipak je naučio nešto o režiji jer je radio i na filmovima poput 'Independence daya' i 'Stargatea'. Ali, Wiseman kreće dalje - u pregovorima je četvrti nastavak akcijskog serijala 'Die hard', kojeg bi on trebao režirati.

U glumačkoj postavi ima par poznatih faca, od kojih je dakako, najpoznatija Kate Beckinsale, koja je nedavno glumila u 'Aviatoru' i 'Pearl Harbouru'. Beckinsaleica očito voli ovakav žanr filma jer je glumila i u ne tako hvaljenom 'Van Helsingu' iz 2004. Zatim je tu Scott Speedman, britanski glumac koji je glumio u nastavku 'xXx-a' i filmu 'Dark blue' sa Kurtom Russellom.

Pošto je ovo velikim dijelom horor, autori jednostavno nisu prezali od detaljnog pokazivanja svih mogućih odsijecanja, ubijanja i sličnih stvari, što je, dakako, dobra stvar. Ali, nisu samo fightovi detaljno prikazani. U filmu ima i par scena seksa koje i nisu baš tako kratke. No, kad smo već kod eksplicitnog, u filmu se također izrazito mnogo psuje, a 'shit' je najčešća psovka, što me sjetilo na jednu epizodu popularnog 'South parka' u kojem je bio brojač koliko su puta u epizodi likovi rekli 'shit'. Zbog sveg ovog navedenog, film je u Americi dobio najstrožu oznaku R (restricted).

Sve u svemu, nastavak 'Underworlda' svakako je djelo vrijedno pažnje, pogotovo ako ste ljubitelj ovog žanra. Ako vam se svidio prvi dio, takakv će vam biti i ovaj. Samo se nadamo da će jednom biti i treći dio, i ako bude, da ostane ove kvalitete.


OCJENA: 6,7/10

Post je objavljen 12.07.2006. u 00:08 sati.