Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Jedini čuvari divljači i prirode

Autor Dražen MAMIĆ
LIVNO - Unatoč brojnim prigovaranjima i javnim napadima na lovce, dosad su lovci bili jedini istinski čuvari divljači i prirode u BiH. Za razliku od mjerodavnih institucija, brinuli su se sami snalazeći se na različite načine u nedostatku odgovarajuće zakonske regulative. Novi zakon o lovstvu je donesen, a uskoro se u raspravi očekuju i podzakonski akti. U takvom ozračju u Livnu je održana izborna skupština Lovačkog saveza Herceg Bosne. Radu skupštine prisustvovalo je 56 članova, a za novog predsjednika izabran je Ilija Vrljić, član Lovačkog društva Jerebica iz Mostara.
On je naslijedio Marinka Hrkaća iz Širokog Brijega koji je dužnost predsjednika obnašao od osnutka saveza. - U proteklom periodu puno je toga učinjeno, osobito na statusu i imenu Lovačkog saveza Herceg Bosne. Mi smo jedan od tri ravnopravna saveza u BiH i punopravni smo članovi europskih i svjetskih asocijacija, kazao je Vrljić, ne krijući zadovoljstvo rezultatima rada saveza. Savez ima 41 članicu iz Federacije BiH i Distrikta Brčko ili ukupno oko 8000 lovaca. Pokriva područje od Neuma do Orašja i od Drvara do Stoca.

Prema riječima Marinka Hrkaća, svake godine sagrade se deseci lovačkih kuća i hranilišta za divljač. Godišnje se uređuje nekoliko desetaka kilometara šumskih putova i lovačkih staza i više od 100 jedinki divljači godišnje pusti u prirodu. Novi Zakon o lovstvu, koji su lovci s nestrpljenjem čekali, stavlja pred lovce nove zadaće. Za lovca pojedinca u lovu ili ostalim aktivnostima neće biti značajnijih promjena koje nalaže novi zakon. No, u vezi s djelovanjem društva, gospodarenjem lovnim područjem i materijalnim statusom društva bit će značajnih novosti.

Kako smo čuli od tajnika Saveza Ivice Lučića, svako društvo će morati funkcionirati kao tvrtka. Za lovno područje morat će dobiti koncesiju na osnovi svojih planova i programa rada. Upravo je to prednost novog predsjednika Vrljića, lovca treće generacije u obitelj, koji je menadžer po struci. Njegovih gotovo 30 godina u lovu i znanje i uspješnost u menadžerstvu puno će pomoći u prilagodbi novom Zakonu o lovstvu. Najprije će se okupitie stručnjaci i ljudi koji imaju iskustvo kako bi se odredila najbolja strategija rada saveza.

- Najvažnije je, kaže Vrljić, da ono što odlučimo ne ostane mrtvo slovo na papiru nego da se primijeni. Na početku skupštine dosadašnji predsjednik Marinko Hrkać dodijelio je federalnom ministru poljoprivrede vodoprivrede i šumarstava Marinku Božiću i livanjskom načelniku Luki Čelanu odličja Lovačkog saveza Herceg Bosne.
Vecernji list

Post je objavljen 03.07.2006. u 15:35 sati.