Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cameo

Marketing

Brige po meni..



Kad si stranac u EU (iz neEU zemlje ilitiga Hrvatske) onda trebas svaki k..


EU!


Produzavat radnu dozvolu, vadit vizu, uz ino. A lista tog inog je nezamislivo duga.
Stoga rasporedis zadatke po vaznosti, geografskoj pripadnosti i raspolozivim pomagacima, pa malo vadis dokumente sam, malo zoves mamu i tatu u domovini u pomoc, te frendove (ili rodbinu) u glavnom hrvatskom gradu, ako ih kojim slucajem imas! Jer, ne mogu se svi dokumenti dobit u drugom po velicini hrvatskom gradu, Splitu, pa ce za Potvrdu o nekaznjavanju biti nuzno osobno ili putem opunomocenika otici na Ministarstvo pravosudja u Zagreb! I slicno. Ili i tako dalje..
Kad i ako uspijes sakupiti sve potrebno, spomenuto treba prevesti na koji-ti-jezik-vec-treba, potrositi pola place na biljeznike, takse i tumace. Tek onda mozes raditi gdje hoces.

E da, zaboravih napomenuti da treba imati i konjske zivce. Ako se to ne podrazumjeva zbog gorenavedenog, evo zasto jos.

Birokracija, takva kakva je (svugdje), smjesti te (u mom slucaju) u cekaonicu za neEU gradjane, pa tamo sa svojim mislima i cijelim selom korejaca, vjetnamaca i kineza sjedis svakodnevno. Ovi na salteru su konstantno van sebe jer je spomenutih azijata parada, a ne razumiju nijedan jezik osim materinjeg. I govora tijela valjda. Kad ih pitaju ime, svi su rodbinski povezani, te nose isto, a najcesce su i rodjeni u istom mjestu. Logika je slijedeca: jedan iz sela uspio, pa povukao cijelu lozu. Ko nasi u Dojcland. Ili drugdje. Ma svugdje isto. Gospoda iza stakla pizde ('skjuz maj lengvidz) jer ne mogu naci pravi dosje, a hvala Bogu nama europljanima su svi nekako slicni, pa nema sanse da pravu osobu pogode po slici..

A ti cekas i gledas to svaki put, pa cekas, ponekad cekas, a nakon toga pricekas dok se oni ne dogovore rukama, nogama, ili odluce zvati nekog odvjetnika. Potajice molis Boga da ti se to sve sredi dok ti jos lijecnicki nalazi vrijede, jer ces u protivnome i ovaj mjesec (citaj: ponovo!) morat pljunut tisucicu kuna da te testiraju na hiv, hepatitise i sve te bolestine. Jer, da se ne bi kojim slucajem desilo da si se doso lijecit u Bogom danu Europsku Uniju!
O Boze, di je meni pamet bila. Udat cu se za nekog gej mena, bilo koje nacionalnosti, samo da je iz onih prvih desetak EU zemalja clanica pa da imam sva prava gradjanina Europe.
A ne ove kvazi verzije..




Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service








Post je objavljen 03.07.2006. u 13:06 sati.