Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 103.

Kak ste vidli beli kamenovi se mogu spasiti. Crni bi, na prvi pogled, mogel probati ih uhvatiti. Da bi ih uhvatil treba sa crnima u kutu živeti. Sve to izgleda dobro i živeti se može, ali se mora pustiti beloga da živi. Ako crni proba ne dati života belima, sam bu opal. Kak to zgleda poglečte u daljnjem slijedu posta.
Imal sam jedan odgovor sa C1. To ne može ići, jer crni odgovori na C2, pa beli mora na D1, a onda crni na B1, pa ako beli na E1, crni zarobi tri bijela igrom na D2 i ako na to beli na E1 ponovo, crni zarobi taj kamen igrom na D1 i to su dva oka za crnoga i svi beli gore bi pali.
Pravilan slijed je belome na 1. C2!!! Crni mora na 2. C1. Ako bi igrao na D1, beli bi odgovorio na C1 i crni nebi smio pristupiti zbog zarobljavanja ni na B1, a ni na D1, pa bi crni kamenovi padali. Nakon crnoga na C1 nije lako nači nastavak. Izgleda kao da je crni osigurao svoje kamenčiće. Ustvari i je, ali ne sve.
Bijeli nastavlja s 3. E1. To je put kojim se izbavlja bijele kamenčiće iznad ugroženih crnih. Taj odigrani beli kamen je ustvari dvostruki napad i zato crni uzima taj kamen igrom na 4. D1. Beli kamenovi, iznad, su i dalje u okruženju. Sada beli izvodi pripremljeni napad na crnu četvorku s 5. H1!!!
Odigrani potez beloga je zamka. Uzme li beli napadnutu četvorku zarobljavanjem na E1, beli je izvukao svoju ugroženu grupu. Mnogi bi bez razmišljanja stavili crni 'obrambeni' kamenčić na E1 i tako prividno spasili četri kamenčića, a činilo bi im se da sada beli padaju (oni iznad).. Međutim, ovo u kutu nisu dva oka za crnoga, jer beli može odigrati na x (B1). Sjećate li se ovoga trika iz ranijih problema? To su prijetnje povratnim udarcima na B1 ili C2 i crnom nebi bilo spasa. Crni ne mora pasti u kutu, jer odigra na 6. D2 i zarobi kamenčić beloga na C2. Na taj način se osigura od navedenih povratnih udaraca, jer više nema kamenčića na C2, ali je morao ostaviti četiri svoja kamenčića, koje bijeli zarobljava slijedećim potezom 7. E1.
Reklo bi se 'vuk sit i koza cela.' Svi su živi, ali je crni morao dati četiri svoja kamenčića.

Hm, kompromis! To je najbolji put za obojicu. Isto je to kao i često u životu.
Pak je to bil jedan poučan problem. Smo malo trebali razmišljati i videti gdje je granica naših želja. Željeti možemo i više od mogućega, ali je dobro vidjeti ispravan put. Potom nije loše podesiti naše želje, kako nebi bili nezadovoljni. Uglavnom naše nezadovoljstvo proizlazi iz nerealnih naših želja. One m ogu poticati našu kreativnost, ali za našu kreativnost je dobro razumjeti procese u nama i onima koji s nama dijele našu stvarnost. Go nas uči tome.
Pripremio i obrazložio bl. Muradenu - Luzer wave

Post je objavljen 03.07.2006. u 09:32 sati.