Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aarmadaa

Marketing

Policija će hapsiti za jedan joint


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Benko od Policije prijeti se da će hapsiti svakog stranca koji unese i najmanju količinu trave. Bajić od Odvjetništva, pak, poručuje da se 'ne namjerava baviti bagatelnim djelima'.


Dok ravnatelj policije Marijan Benko kaže kako MUP namjerava hapsiti svakog stranca koji u Hrvatsku unese i najmanju količinu marihuane, Mladen Bajić u izvješću koje je prihvatila Vlada, navodi kako "u slučajevima kada se radi o bagatelnom djelu (jedan joint, pa nekada i za opušak marihuane) državni odvjetnici trebaju odbaciti prijavu"

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Marijan Benko, ravnatelj hrvatske policije, najavio je opasni raskol MUP-a i Državnog odvjetništva. Na sastanku s 11 svojih europskih kolega izvijestio je javnost kako MUP namjerava hapsiti svakog stranca koji u Hrvatsku unese i najmanju količinu marihuane. Tomu nasuprot, Mladen Bajić u svom je godišnjem izvješću jasno i glasno rekao da se njegova institucija ne namjerava baviti tzv. bagatelnim djelima, poput malih količina lake droge za osobnu upotrebu.

U takvim slučajevima kada se radi o bagatelnom djelu (jedan joint, pa nekada i za opušak marihuane) državni odvjetnici trebaju primjenom članka 28. KZ-a odbaciti prijavu ako je djelo očito beznačajno s obzirom na način postupanja počinitelja. U 2004. primjenom ovoga instituta odbačene su 482 prijave ili 26,7 posto svih odbačaja...", tako je Bajić u prosincu 2005. zborio pred saborskim zastupnicima koji su njegovo izvješće bez pogovora podržali.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Da situacija bude još apsurdnija, Bajićevo izvješće prihvatila je hrvatska Vlada, u kojoj sjedi Benkov šef i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin. U znak potpunog suglasja s tolerancijom prema tzv. bagatelnim djelima, Bajiću je produljen mandat.

Tako se Hrvatska na samom pragu turističke sezone našla u ovakvoj situaciji: ljetni policijski ulov jointa uljepšat će MUP-ovu statistiku napisanih kaznenih prijava, koje će Državno odvjetništvo ignorirati. Ne postoje, naime, ti pravosudni kapaciteti koji bi, uz krupne gangstere i ratne zločince, mogli provariti još i kazneni progon zbog jednog jointa.

U međuvremenu, kao vrhunac hipokrizije, vladajuća stranka odbila je ideju Šime Lučina o dekriminalizaciji malih količina lake droge koju, pak, Mladen Bajić već dvije godine prešutno primjenjuje u pravosudnoj praksi. Ta prešutna dekriminalizacija čak nije proizvoljna: sadržana je u diskrecijskom pravu državnog odvjetništva iz Zakona o kaznenom postupku, te Zakonu o sudovima za mladež.

"Svojim amandmanom želio sam postići da takva praksa ne ovisi o Bajiću, o strategiji nekog državnog odvjetnika, već da se to, kao obveza, uredi Zakonom. Dok policija troši energiju i vrijeme na jedan joint, pravi narkotrgovci stalno izmiču"......(topare)...Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us


Post je objavljen 02.07.2006. u 13:35 sati.