Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/critics

Marketing

Film: ZATHURA - A SPACE ADVENTURE [Zathura - svemirska avantura]


REDATELJ: Jon Favreau
GLUME: Jonah Bobo, John Hutcherson, Dax Shepard
ŽANR: fantastična obiteljska avantura
GODINA: 2005.
TRAJANJE: approx. 100 min.
STATUS (Hrvatska): Kino --> DVD (čekanje)
FORŠPAN: LINK
IMDb OCJENA: 6,2/10


Adventure Is Waiting.

'Zathura' je priča o dva brata koja jednog dana u kući svoga oca pronađu staru igru zvanu Zathura. No, kada je zaigraju, shvate da je igra stvarna i kuća se odjednom nađu u svemiru. Jedini način da se vrate kući jest da odigraju igru do kraja, no do kraja igre ima još mnogo opasnosti...

'Zathura' je svojevrsni nastavak popularne obiteljske avanture 'Jumanji' iz 1995. godine. Ipak, rekli smo već 100 puta, i još 100 puta ćemo ponoviti - nastavci su puno lošiji od originala. 'Zathura' je praktički isti film kao i 'Jumanji', samo je u drugom krajoliku (svemiru) i nema odrasle osobe koja s djecom igra igru (u 'Jumanjiu' je to bio poznati Robin Williams').

Dakle, spomenuo sam da se kompletni film odvija u svemiru, što filmu daje više manjka nego viška originalosti. U 'Jumanjiju', puno boljem djelu od ovog, junaci su trčali po cijelom gradu, a nisu morali čamiti u jednoj kući. Također, 'Jumanji' bi također bio loš bez briljantnog Robina Williamsa, a jedan takav lik nedostaje i u 'Zathuri', no njega zamijenjuje, samo u jednom dijelu filma, mladi i neiskusni Dax Shepard, koji nije ni ravan Williamsu.

Klinci su u ovoj priči dva brata te starija sestra koja ima manju ulogu. Dvojica braća, čije uloge tumače nepoznati klinci, konstantno se svađaju, što je sasvim normalno za 10-godišnjaka i 6-godišnjaka, no stalno zavijanje sa obje strane gledatelja dobrano iziritira. Dakle, filmu nedostaju pravi, smiješni likovi, drugdje smještena radnja i normalnija djeca kao glavni glumci.

Da ponovno usporedim sa 'Jumanjijem' - 'Jumanji' je za razliku od lanjske 'Zathure' i puno ozbiljniji, dok je 'Zathura' čisto gledljiva sve do pred kraj kada film postaje toliko djetinjast, dosadan i humoran u smislu da će se svidjeti samo djeci od 8 godina. Priznajem, kraj nisam ni odgledao. Ideja samog filma, i 'Jumanjija' i 'Zathure' je apsolutno odlična, i mogla je biti sto put bolje realizirana. Ovako smo dobili samo slabašan film za klince koji se odraslima nikako neće svidjeti.

Zašto je ova kritika tako kratka? Jer je film jednostavno loš i nema se što puno o njemu reći.

OCJENA: 4,7/10

Post je objavljen 10.07.2006. u 00:30 sati.