Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Pet dana pauze

Tijekom prvih pet dana srpnja, moj je privremeni dom Novi Vinodolski. Neke stvari će čekati dok se vratim, a neke sam ponio i sa sobom :-). More je izvrsno, plaža i ostalo prihvatljivo, vrijeme malo vjetrovito, i zasad je sve OK.

Dan prije polaska na ovo kratko obiteljsko ljetovanje, poštar mi je donio roman "Metastaze" (autor: Alen Bović, nakladnik: Konzor). Mislio sam pogledati nekoliko stranica, pa ga ponijeti na more, ali zanijelo me i pročitao sam ga još doma, cijelog. "Metastaze" bi mogle biti hit ovog ljeta. Slučajno znam da je radni naslov ovog romana bio "Iz velegradskog podzemlja 2", a da se autor prvo htio potpisati kao "Vjenceslav Novak Mlađi". "Metastaze" su vrlo naturalistički, ali i vrlo pametno napisani roman o izgubljenoj generaciji s kraja devedestih. Recimo, izmiješajte malo Ede Popovića, Sime Mraovića i Bore Radakovića, i sad tu mješavinu namjerno poružnite, likove dodatno unesrećite, životne okolnosti im oblikujte kao da se cjelotjedni sadržaj crne kronike odnosi samo na jednu osobu, a što je lik nesretniji, to se doima pametniji, simpatičniji. Navijačko-narkomansko-kriminalno-braniteljsko-postjugoslavensko-ranokapitalističko-kvartovsko okruženje dosljedno je prikazano uporabom slenga i u govoru i u pripovijedanju, barem kod većine likova. Čitanje "Metastaza" je doslovce uron u podzemlje, iako su neke crte kod nekih likova iznenađujuće odudarajuće... a možda i nisu?

E, "Metastaze" su u domaćem izdavaštvu, osim što su dobar i preporuke vrijedan roman, zanimljive po još jednoj činjenici: to je prva knjiga nastala i objavljena posredovanjem prve domaće literarne agencije "Kapa". Eto potvrde da se Ireni i Tomislavu isplatilo upustiti se u te, u nas još potpuno neistražene, sfere izdavačke industrije - o, kakvog li pleonazma, ali neka :-).

Post je objavljen 02.07.2006. u 13:11 sati.