Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peglam

Marketing

FIGHT, FIGHT 4 YOUR RIGHT!!!!!!!!!!!!!

Pripremajući se za prijemni ispit na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, vjerojatno ste vjerovali da što bolje riješite prijemni, to su vam veće šanse za upis.

E pa - nisu.


Neki su jednakiji od drugih

U srijedu, 28. lipnja 2006. godine Fakultetsko je vijeće Filozofskog fakulteta donijelo odluku kojom se nositelji "statusa V" (djeca dobrovoljaca) smještaju unutar redovnih kvota.
Odlukom Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta određena su pravila upisa pristupnika s posebnim statusima u I. godinu studija na Filozofskom fakultetu u akademskoj godini 2006/2007.

1. U skladu s člankom 53. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji izravan upis na Filozofski fakultet u statusu redovitih studenata uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (u daljnjem tekstu Ministarstva), ukoliko prijeđu razredbeni prag, ostvaruju:

djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata
djeca zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata
HRVI iz Domovinskog rata
djeca HRVI iz Domovinskog rata
hrvatski branitelji iz Domovinskog rata
dragovoljci i djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata
Svi pristupnici koji ostvare pravo na upis u ovom statusu (tzv. status "V") ulaze u upisnu kvotu studenata na teret Ministarstva.
Zašto je to loše

Nositelji statusa "V" se, za razliku od redovnih pristupnika, nositelja statusa "R", prema članku 53. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji upisuju izravno - dovoljno im je samo prijeći prag.

Kako se, za razliku od prošle godine, nositelji statusa "V" ne upisuju izvan redovnih kvota, sada se može dogoditi da pristupnik s "V" statusom koji, ostvarivši 300 bodova na prijemnom ispitu, jedva prijeđe razredbeni prag izgura nekoga tko je ostvario 500 bodova, ali nema "V" status.

Što želimo postići

Ako se netko slučajno zapitao, ovaj tekst nije usmjeren protiv samih nositelja "V" statusa.
Usmjeren je protiv protuustavnog, diskriminirajućeg zakona koji jednoj grupi ljudi praktički uskraćuje pravo na visokoškolsko obrazovanje.

Čak ne prosvjedujemo toliko protiv odluke Fakultetskog vijeća, vjerujući da je donesena u najboljoj namjeri osiguravanja kvalitete studija - nakon prošlogodišnjeg bi iskustva s probijanjem kvota i gužvom na predavanjima (a Fakultetu političkih znanosti je, s kvotama probijenim i 60%, bilo još i gore) to bi svima trebalo biti jasno.

Ne možemo promijeniti ni sporni zakon ni odluku Fakultetskog vijeća. Za to nemamo dovoljno vremena, a vjerojatno ni utjecaja.

Ono što možemo jest podnijeti tužbe - u ime oštećenih primjenom ovog zakona - pred Ustavnim sudom RH te pred Međunarodnim sudom za ljudska prava.



Nadamo se da ćete nam se pridružiti.


TEKST PREUZET S:

jednakismo.blog.hr



Post je objavljen 02.07.2006. u 02:53 sati.