Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/endimion17

Marketing

Fotografije #6 - Halo


Evo jedan eksperiment.
Ako te uspješno položili fiziku 4.razreda gimnazije, možda znate što je polarizacija.

Polarizacija neba je najjača na mjestima koja su od Sunca kutne udaljenosti 90°.
Što to znači? To znači da je na nebu vidimo kao dio kružnice.
Ako je Sunce u zenitu, ta kružnica promatrača okružuje kao obzor. Ako je Sunce na obzoru, vidi se samo pola kružnice koja ide kroz zenit.
Za pomoć, evo slika koja prikazuje slučaj gdje je Sunce na zalasku. Nisam mogao jednostavnije od ovoga, pa ako imate slabu percepciju prostora možda nećete skužiti baš ništa.

Križić u središtu kugle predstavlja promatrača. Gornja polovica kugle je nebo, horizontalna elipsa je tlo. Kružnicu (tamna maglena pruga) i Sunce zamislite kao objekte koji se čvrsto gibaju skupa.

Dakle, kako naći tu prugu? Jednostavno. Prstima ruke oblikujte pištolj i "pucajte" u Sunce. Okrećući "pištolj" oko cijevi, palac po nebu opisuje kružnicu.

Kako sam zapravo snimio gornje dvije fotografije?
Jednostavno. Nabio sam polarizacijski filter na objektiv fotoaparata i slikao tri komada neba (nemam širokokutnu leću) i to na kraju spojio u PSP8. Kako radi filter i zašto se uopće vidi ta pruga, piše u onom wiki članku s početka post-a.
Na prvoj slici se čak lijepo i vidi zakrivljenost pruge. Da sam nekako uspio slikati ogroman dio neba, vidjela bi se cijela polovica. Možda neki drugi put. Također, za vrijeme slikanja, mladi je Mjesec baš bio na rubu pruge. Vidite ga na drugoj slici kao prvu bijelu točkicu u sredini idući od vrha prema dnu.

Rekao sam da neću objašnjavati što je polarizacija.
Ipak evo jedan kratki info.
Zamislite zraku svjetla koja je ušla kroz otvoreni prozor u vaš stan. Ona se sastoji od valova koji titraju u raznovrsnim ravninama (gore-dolje, lijevo-desno, i između toga). To je nepolarizirano svjetlo.
No, pri nekim uvjetima (kao što su prolazak kroz atmosferu pod nekim kutom, reflektiranje od glatke površine, prolaz kroz kristal) nestane veliki dio nekih valova koji titraju u nekim ravninama, a prođe/odbije se samo uski prag, eto recimo gore-dolje.
Ako nebo bogato takvim valovima gledamo kroz polarizacijski filter koji zakrenemo tako da snažno blokira to usko područje, proći će samo drugi valovi, no, pošto ih je manje, vidimo tamu.
I to je to - ova pruga na nebu je dio neba zasićen valovima koji titraju u bliskim ravninama. Zapravo je fascinantno kako takvo nešto nama visi nad glavom, a da toga nismo ni svjesni.
No neke životinje jesu. Eto, mislim da se pčele orijentiraju po ovoj pruzi i Suncu. Možda i neke više životinje.
U sljedećem članku, pišem o tome kako i čovjek ima sposobnost vidjeti polarizirano svjetlo bez korištenja filtera što se očituje u jednom gotovo nestvarnom (i lijepom) fenomenu. Stay tuned!

Vrijeme: 01.07.2006. cca 18:56
Apertura: 5,6
Duljina ekspozicije: 1/80 s
ISO: 80


Usput, danas u 9:26 je prijenos uživo na NASA TV lansiranja shuttlea Discovery.
Trebali su ga jučer ali je bilo dosta vjetra. Poželimo im sreću za danas.

Post je objavljen 02.07.2006. u 01:00 sati.