Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Kesa bombona

Jedne noci sjedila je jedna zena na aerodromu nekoliko sati cekajuci svoj let. Otisla je kupiti sebi knjigu i kesu bombona kako bi joj vrijeme brze prolazilo.
Iznenada dok je ona citala svoju interesantnu knjigu skontala je da je jedna djevojka sjela pored nje i ukrala jednu bombonu iz njene kese koja je bila izmedju njih.
Odlucila je da se pravi kao da nije nista primjetila, ali kad je uzela bombonu i pogledala na sat vidjela je da ta djevojka jos uvijek jede bombone iz njene kese. Tada se naljutila i pomislila u sebi: "Da nisam obrazovana i lijepog ahlaka pokazala bi ja ovoj bezobraznici istog trena kako da se ponasa!''
I tako se nastavilo, kad god bi ova zena uzela bombonu, uzela bi i djevojka jednu, dok su njihove oci cudno gledale jedna drugu, i kad je u kesi ostala samo jedna bombona brzo ju je uzela djevojka sa kratkim osmjehom, prepolovila je, dala je ovoj zeni jednu polovinu a drugu pojela. Uzela je zena ponudjenu polovinu bombone pomislivsi:"Kako je samo bezobrazna i neodgojena, pa cak ni da mi se zahvali"!
Poslije nekoliko trenutaka cula je zena poziv za njen let, uzela svoje stvari i otisla do ulaza u avion bez da se okrene tamo gdje je sjedila ta neodgojena kradljivica.
Tako dok je udobno sjedila u avionu i vec zavrsila zadnju stranicu svoje knjige odlucila ju je staviti u torbu, vrisnula je iznenadjeno ugledavsi u svojoj torbi kesu bombona koju je kupila na aerodromu. Pomislila je:"Ona kesa bombona je pripadala onoj djevojci i ona ju je podijelila sa mnom"!Tada je tuzno i bolno skontala da je ona ta koja je ispala neodgojena kradljivica bez imalo ahlaka.
Tako i svi mi, ponekad smo ubjedjeni da smo u pravu, a tek poslije kada mozda bude kasno skontamo suprotno, i koliko puta izgubismo povjerenje u druge samo zbog naseg ponosa ili misljenja koje je suprotno, pa maker i sami bili u krivu. Ovo je razlog da dvaput razmislimo prije nego presudimo drugima, prije nego nekog optuzimo…
Uvijek dajmo drugima hiljadu sansi prije nego pomislimo o njima ruzno ili im presudimo ucinivsi im nepravdu.
Molim Allaha da uputi mene i sviju vas moja postovana braco i sestre u islamu!


molim Allaha dz.s. da nagradi autora


Post je objavljen 30.06.2006. u 22:13 sati.