Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegy

Marketing

O (ne)ravnopravnosti spolova

Možda je već pomalo i isfurano govoriti o podjeli na ono muško-žensko, ali ponekad kad neke žene iz "ženskih" udruga vidim na televiziji, kao da dobijem dodatni poticaj za priču. Forsirana i neprirodna jednakost muškaraca i žena mi je totalna bezvezarija, čak i kada se pokušava zamotati u celofan ravnopravnosti. Naime, u nekim zemljama slične udruge smatram ne samo korisnim nego i nužnim. No u Hrvatskoj je ipak pravo žene na toj razini da mu udruge koje se bave teorijom davno savladanom nemaju što pomagati na načine na koje to vrlo često rade. Jedno je izboriti svoju poziciju unutar obitelji, nevezano za spol, a drugo htjeti da se za "pravo" da nađem balans u zajedničkom življenju bori tamo netko.

Što se podjele poslova tiče, iako smo već 100 puta govorili, mogu još jednom o tome kako ja to vidim. Smatram da se baš svaki dobar odnos među bilo koje dvoje ljudi temelji na dogovoru. Prema tome, na koji način će se oni rasporediti spada ipak u individualni dogovor temeljen na željama, sklonostima, sposobnostima. Ne mislim da mi treba muškarac da promijenim žarulju. Isto tako za zakucati čavlić u zid ne treba mi muška pomoć. No baš da želim dijeliti sve poslove, ne hvala. Nošenje vreća, brušenje i lakiranje parketa, a i neke druge, svakodnevne poslove mi se ne radi. Čudno mi je da neke femnistice toliko zdušno brane onu da i "žene mogu dosta toga raditi". Baš me zanima što bi rekle da vide muškarca koji bere blitvu dok se žena muči noseći vreću krompira od 30 kg.

Ono što mi je i totalno besmisleno je ona priča kako u politici treba biti pola-pola omjer muškaraca i žena. To mi je takva neopisiva glupost da jednostavno ne mogu vjerovati da netko može tako nešto zahtjevati. Jer odakle nekome pravo da spolom podređuje kvalitetu? I tko kaže da u nekoj zajednicu ne bi bilo i 70% sposobnih žena. Smiješne su takve brojke, jer to je kao da kažete "u školi mora raditi 50% muškaraca". Pa ne može se izmisliti muške profesore ako ih NEMA. Ili zamislite da FER počne uvjetovati da omjer muškaraca i žena mora biti pola-pola. Stanje kakvo je u politici je takvo jer je to prirodni tijek, ne zato što netko nekome brani da u politici bude. Većina žena ipak prirodnim putem (ne nametanjem) odabere neki drugi poslovni život, koji je manje zahtjevan po pitanju vremenskog angažmana. Uostalom, kada zaokružujem izbor na glasačkom listiću, biram onoga koga smatram dovoljno dobrim, ne onoga koga bih kao trebala izabrati radi spomenute "solidarnosti". I da, koliko ste puta čuli onu "ženska solidarnost". Što bi bilo da se počne spominjati muška?

Posebno me živciraju oni zaključci kako i žene same nisu na tom nivou da prepoznaju na početku spomenute udruge kao nešto dobro i pozitivno za njih. Iskreno, kosa mi se digne na glavi kada se netko umisli da treba drugoga učiti na koji način treba razmišljati. Kao, dajte žene da vas mi naučimo kako treba sa muškarcima. Smeta me jer se u takvim situacijama previše naglašava spolnost, a premalo individualnost. Ono u što sam sasvim sigurna je da je do nas samih da izaberemo na koji način ćemo se ophoditi s ljudima, kako ćemo izboriti svoj status u društvu i nekoj životnoj zajednici te hoćemo li ili nećemo više voljeti prati suđe ili farbati stan, ili uostalom oboje ili nijedno.

Gledam neki dan "Otvoreno", o zlostavljanju vezanom za slučaj ubijene mlade žene i majke. Među ostalim, u emisiju su se javljali gledatelji. Sjećam se dvoje gledatelja. Prvi je bio jedan tata koji se godinama bori za svoju djecu i u tome ne uspijeva, druga je bila žena sa svojom pričom. Ni voditeljica, ni sve te žene u studiju UOPĆE se nisu osvrnule na njegovo pitanje, preskočile ga kao da je manje vrijedan i odmah krenule na odgovor za ženu. I onda se TAKVE bore za nečija prava? Ne, ne branim muškarce, jer uostalom, vi znate da me katkad baš živciraju. Image Hosted by ImageShack.us Ali uvijek (još i u dječjoj dobi) bila sam slaba na nepravde i zato me ovakve stvari baš iritiraju. Smatram da je uvijek prvo ČOVJEK pa tek onda spol, dob, boja kože, vjera ... Udruge koje se bore za ravnopravnost spolova morale bi dati naglasak na ovo "ravnopravnost", a ne na "spol". Ovako, ne vidim u njima baš nikakav smisao.


Post je objavljen 30.06.2006. u 19:50 sati.