Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Miro Barnjak, glumac

Miro Barnjak
Barnjak, Miro
OSNOVNI PODACI
ime: Miro
prezime: Barnjak
spol: muško
datum rođenja: 1969
zanimanje: Glumac
trenutno prebivalište:Mostar
Audio



dnevni-list.ba
15.6.2006. .: Kultura
U nedjelju posljednja klapa «Živih i mrtvih»
Image Hosted by ImageShack.us
MOSTAR - Na lokacijama Makljen - Draševo protječe posljednji tjedan snimanja igranog filma «Živi i mrtvi» koji se u produkciji BiH i Hrvatske radi po scenariju Josipa Mlakića i pod redateljskom palicom Kristijana Milića. Posljednja klapa past će, kako je najavljeno, u nedjelju, 18. lipnja. «Ostalo nam je još ovih nekoliko dana snimanja, u kojima imamo masovne scene sa statistima, te završni kadrovi. Inače, snimanje je proteklo u najboljem redu», kazao nam je Miro Barnjak, producent filma, koji je, osim toga, koscenarist i jedan od glumaca u filmu.

Barnjak zadovoljan učinjenim

Istaknuo je da je zadovoljan učinjenim, iako se snimanje malo odužilo. «Okolnosti su bile takve, ali, evo, stvari se uspješno privode kraju. Zadovoljan sam u svakom slučaju, s obzirom na sve poteškoće koje su nas pratile u proteklo vrijeme», dodao je Barnjak. Upitan s kojim su se problemima susretali, odgovorio je da su to uglavnom bili financijski problemi. «To su uglavnom financijski problemi koje su uzrokovali naši koproducenti nepoštivanjem ugovora, neisplaćivanjem rata na vrijeme, što je prouzrokovalo i odgađanje snimanja, a samim tim i dovelo cijeli projekt u pitanje. Ali, evo, uspjelo se nekako sve posložiti tako da sve vrlo ozbiljno privodimo kraju i u nedjelju bi trebala biti posljednja klapa na Makljenu, gdje smo i započeli snimanje», istaknuo je Barnjak.

Film o besmislenosti rata

«Živi i mrtvi» je film koji govori o besmislenosti rata i stradavanju običnog čovjeka koji se silom prilika našao u ratnom vihoru na ovim prostorima. U filmu, koji okuplja 25 igranih likova i oko 90 statista, glume Filip Šovagović u glavnoj ulozi, Velibor Topić, Slaven Knezović, Izudin Bajrović, Enes Vejzović, Nermin Omić, Zvonko Zečević, Ljubomir Jurković i Robert Roklicer. «Nadamo se da bi negdje do početka jeseni film trebao biti u potpunosti gotov, izmontiran i završen. Premijeru ćemo pokušati napraviti na nekom većem festivalu, vidjet ćemo koji će to biti», rekao je Barnjak o planovima nakon završetka snimanja. L. Pavlović-Grgić


01.12.2005 20:15

NOVI FILM Na obroncima Makljena u srednjoj Bosni ponovno počelo snimanje ratnoga horora "Živi i mrtvi"
HVO ipak bez Cro Copa
Autor ROBERT BUBALO
Image Hosted by ImageShack.us
Sredinom sljedećeg tjedna nastavit će se snimanje filma "Živi i mrtvi" u zajedničkoj produkciji Hrvatske i BiH. Dogodit će se to točno godinu dana otkako je na obroncima Makljena u srednjoj Bosni pala prva klapa tog filma. Snimanje je tada nakon dva tjedna prekinuto zbog loših vremenskih uvjeta i nedostatka novca, no malo je tko očekivao da će stanka potrajati godinu dana. Producent filma Miro Barnjak rekao je da se to dogodilo jer je u cijeloj priči bio naivan.
Bio sam naivan zato što sam ljudima vjerovao. Ugovore s nekim koproducentima čekao sam i po godinu dana i u tom su razdoblju propali neki drugi poslovi. Konkretno, zainteresiranost nekih potencijalnih ulagača u film tada je jednostavno nestala i ljudi su nam otkazivali već pripremljene ugovore. Problemi su i s Federalnom televizijom kao koproducentom jer ta kuća nema novca pa ne može pratiti ugovorom zajamčenu isplatu rata kazao je producent Barnjak.

No i prije samog snimanja za producente su nastali problemi jer je došlo do raskida suradnje s Eduardom Galićem. On je, naime, trebao režirati film, čak je odradio i prvu audiciju u Mostaru. Poslije je došlo do sporazumnog raskida, a Barnjak je režiju želio povjeriti Zrinku Ogresti. Upravo je Ogresta Barnjaka u nekoliko navrata angažirao kao glumca ("Crvena prašina", "Tu"). Osim toga, obojicu veže i suradnja sa scenaristom Josipom Mlakićem. No, Ogresta nije bio raspoložen za režiranje ratnog horora, iako je Mlakićev književni predložak imao sjajnu reputaciju i kod kritike i u javnosti. Najbolje što je Barnjak tada mogao učiniti jest režiju ponuditi perspektivnom debitantu i izbor je pao na Kristijana Milića.

U odabiru glumaca glavna je rola pripala Filipu Šovagoviću. Kako priča govori o dva rata koji se događaju na istome prostoru u srednjoj Bosni, a povezuju ih djed Martin kao ustaški vojnik i njegov unuk Tomo kao bojovnik HVO-a, u ekipi su shvatili kako bi najbolje bilo obje uloge povjeriti istome glumcu. Izbor je pao na Filipa. No u priči iz Domovinskog rata koja prvi puta obrađuje sukobe Hrvata i muslimana u srednjoj Bosni, htjeli su angažirati i Cro Copa.
Image Hosted by ImageShack.usMirko Filipović trebao je igrati Vialija, specijalca HVO-a koji vodi probijanje svojih suboraca kroz linije Armije BiH. Nekoliko stvari išlo je u prilog angažiranju Filipovića. To je prije svega njegova popularnost u Hrvatskoj i BiH te naročito u Japanu što bi pomoglo distribuciju filma na Daleki istok. Druga povoljna okolnost bila je Filipovićevo prethodno debitiranje ispred kamera u filmu "Ultimate Seven" u kojem je već probio glumački led. I treće jest njegova fizička sličnost s tipičnim hrvatskim ratnim specijalcem. Ekipa filma bila je na iglama, imala je načelni pristanak Cro Copa koji je i u medijima izjavljivao kako čita scenarij "Živih i mrtvih". Imali smo čvrsta jamstva da će Mirko igrati. Međutim, nakon borbe s Fedorom cijela se situacija zakomplicirala i on je izišao iz projekta. Njemu su prioritet borbe i ponovni pohod na pojas svjetskog prvaka i nama je to bilo razumljivo.

Mislim da smo taj problem ipak jako dobro riješili angažiranjem Velibora Topića, rođenog Hercegovca koji živi u Londonu. Topić je već radio s Philipom Noyceom, Guyom Ritchijem i Ridleyem Scottom koji ga je angažirao u "Kraljevstvu nebeskom". Sad krećemo sa snimanjem i tri tjedna radit ćemo u srednjoj Bosni, a onda idemo u Zagreb gdje ćemo snimati još dva tjedna. U Zagrebu ćemo snimati šumske scene jer se na Sljemenu ne očekuju snjegovi prije siječnja kazao je Barnjak.

"Živi i mrtvi" trebali bi biti gotovi do travnja 2006. No kako su u njega uložila dva ministarstva kulture, i hrvatsko i federalno, pitanje je kako će ga te dvije države tretirati i ima li film uvjete dogodine biti prikazan u Puli.

On mora biti na Puli jer to je festival hrvatskog filma. "Živi i mrtvi" svakako su hrvatski film, ali iz pozicije Bosne i Hercegovine. Jer su producent i scenarist Hrvati iz BiH, a kako je i hrvatsko Ministarstvo kulture u njega uložilo novac, mi smo se tamo obvezni pojaviti, i to isključivo u natjecateljskom programu kazao je producent.

S obzirom na to da je dio materijala već snimljen, obrađen i izmontiran, na promidžbenom DVD-u već se mogu vidjeti kadrovi budućeg filma. Sudeći prema viđenome materijalu, "Živi i mrtvi" bit će film s atmosferom iščekivanja i straha, žestokih ratnih obračuna malih skupina vojnika te brzog ritma u kojem će se izmjenjivati događaji iz dva rata.

I Hrvatska i BiH tim bi filmom konačno mogli dobiti beskompromisan i muški ratni film. Muški će biti nedvojbeno jer u filmu nema nijedne ženske uloge. Uz Filipa Šovagovića i Velibora Topića u filmu još glume Slaven Knezović, Izudin Bajrović, Zvonko Zečević, Enes Vejzović, Ljubomir Jurković, Robert Rokličer, Nermin Omić, a glumit će i koscenarist i producent Miro Barnjak.


Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 29.06.2006. u 02:22 sati.