Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spectre

Marketing

Superman Lives! (1993.)

Evo mene natrag nakon mjesec dana godišnjeg sa jednim malo neobičnim izborom koji se možda ne uklapa na ovaj blog, ali nema veze. Naime, radi se o radio drami. rolleyes

Pošto sad trenutno Superman diže veliku prašinu diljem svijeta odlučio sam i ja nešto komentirati u vezi njega, a pošto sam baš nedavno konačno nabavio ovu radio dramu sve se dobro poklopilo.

Najprije kao uvod da kažem da sam veliki fan Supermana, pogledao sam sve filmove bezbroj puta, kao i većinu serijala, a zadnjih petnaestak godina pratim redovito i sve strip serijale.

Ova radio drama pokriva prilično veliki raspon priča u DC Univerzumu, (napamet) nekih pet godina izlaženja stripova (cca 1990.-1994.) koji pokrivaju čak četiri ogromna događaja u povijesti Supermana: Clarkove zaruke s Lois; otkrivanje tajnog identiteta; smrt i povratak Lexa Luthora te smrt i povratak Supermana. Ovaj zadnji događaj je jedan od najznačajnijih događaja u povijesti lika te je sam strip u kojem Superman umire prodan u više od 3 milijuna primjeraka, a na mene je utjecao besprekidnim praćenjem, ne samo Supermana nego cjelokupnog DC Univerzuma od onda do danas.

Ovo je inače druga radio drama koju je BBC producirao na temu Supermana. U prvoj se upoznajemo s Kryptonom, Supermanom i drugim likovima, pozitivcima i negativcima te je zato ova druga drama, Superman Lives, imala odličnu odskočnu dasku jer se moglo totalno preskočiti upoznavanje i karakterizacija likova već odmah prijeći na glavnu radnju.

Ukratko, što se sadržaja tiče, da ne otkrivam previše zapleta za one koji još nisu čitali strip, Superman biva pretučen na smrt od strane čudovišta Doomsdaya braneći Metropolis. Njegovo mjesto zauzimaju četiri vrlo različita misteriozna "Supermana" koji svaki ima neku svoju misiju, a jedan je i pravi negativac koji dovodi do uništenja i jednog cijelog grada te smrti tisuća ljudi (što kasnije u stripu dovodi do brojnih događaja čije posljedice odzvanjaju još i danas).

Ovu dramu sam dugo tražio, a obično kada nešto tražim dugo, to me na kraju razočara, no to ovdje nije bio slučaj. Ovaj audio filmić je odličan, a praćenjem uz strip (jer većina monologa i dijaloga je direktno preuzeta iz stripa pa je praćenje vrlo lagano) postaje još bolji. Po prvi put sam mogao u potpunosti doživjeti taj strip koji sam do sada pročitao bezbroj puta. Izbor uloga je uglavnom odličan kao i većina zvučnih efekata. No ima i par nedostataka, kao prvo pošto drama pokriva vrlo puno radnje čini se povremeno malo ubrzana, a neki dijelovi su i izbačeni u potpunosti (poput sudjelovanja Green Lanterna u završnoj bitci) te se kraj čini vrlo odsječen, fali bar nekih 5 minuta koje bi sve popravile. Iako sam rekao da je odabir glumaca dobar, neki glasovi poput glasova Supergirl i Superboya su jednostavno pogrešni, Supergirl zvuči kao neka seljančica, a Superboy kao neodgojeni blesavi debil (što i je ustvari, ali u manjoj mjeri). Također, zvučni efekti su mogli biti puno bolji na nekim mjestima, najviše su mi smetali zvukovi udaranja šakama koji su djelovali nekako "preslabi" pošto su to bili udarci od kojih su prozori na zgradama pucali.

No, unatoč nedostacima, ovo je izvrsnih i nimalo dosadnih 2 i pol sata za koje mi je žao što nikad nisu ekranizirani (Kevin Smithov scenarij za petog Supermana od prije par godina je trebao pokrivati neke slične događaje, ali od toga ništa nije bilo). thumbup

Od idućeg posta vraćam se svom standardnom repertoaru filmova. cool


Post je objavljen 29.06.2006. u 00:31 sati.