Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lelana

Marketing

Ličani na Titaniku ...




"Titanik"… čuveni britanski prekooceanski brod koji je potonuo na svom prvom putovanju.
Ovo kobno putovanje završilo se u noći između 14. i 15. aprila 1912. godine, pošto je brod udario na ploveću santu leda, južno od Nove zemlje. Međutim, malo je poznato da je među više od 1.500 nastradalih osoba bilo i 15 Ličana , koje je siromaštvo i oskudica natjerala na put u svijet u potrazi za boljim životom.
. Olupina broda pronađena je 1985. godine na dubini od 4.000 metara, a jedna francusko-američka ekspedicija uspjela je da istraži ostatke broda 1986/1987. godine, koristeći novu tehnologiju za podmorska istraživanja. Postojale su čak i priče o tome da će ponovo biti izvučen na svjetlost dana.
U doba kada je napravljen, "Titanik" je bio najveći ploveći objekat koji je ikada sagrađen; ne samo što je bio najveći već je bio opremljen i najboljim performansama - ili se bar tako vjerovalo. Bio je vlasništvo korporacije "Whitestar". Nažalost, ova kompanija danas više ne postoji. O njemu su snimljeni brojni filmovi, dokumentarne serije i ispričane razne priče. "Titanik" je bio jedan od najčuvenijih brodova u povijesti.. Tragedija koja je zadesila njega i njegove putnike nikada neće biti zaboravljena.

Ovu kratku sagu o Titaniku posvecujem našim nastradalim zemljacima koji nikada nisu stigli



Post je objavljen 28.06.2006. u 16:11 sati.