Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

TOPLOTNI UDAR U HRVATSKOJ

Paklene vrućine odnijele su u metropoli i prvi ljudski život. Igor Sekulić, 19-godišnji Zagrepčanin, umro je jučer pred očima dvojice najboljih prijatelja u 17.15 pred svojom zgradom u Ožujskoj ulici 19 na Vrbanima. Mladić je nakon vožnje bicikla osjetio mučninu, klonuo i umro.

Trinaestomjesečna beba završila je u bolnici Rebro zbog cerebralnog napada, odnosno visoke temperature uzrokovane toplinskim udarom.

Zbog nagle promjene temperature, velikih vrućina i visokog postotka vlage u zraku, proteklog je vikenda u Osijeku zabilježeno čak 12 moždanih udara. Tlakaši imaju posebne probleme ako dehidriraju, no naglo uzimanje tekućine također im ne godi pa dolazi do divljanja tlaka.



Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u današnjem priopćenju upozorava da se starije osobe ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebice stariji srčani bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti. Ističe se da je zdravlje starijih osoba izloženo najvišem stupnju rizika zbog visokih temperatura i preporučuje im se da, kad izlaze van, obvezno zaštite glavu šeširom, maramom ili kapom. Dodaje se da je neophodno dnevno uzimati do dvije litre tekućine, bilo kao osam čaša negazirane vode, čajeva ili juhe i variva, jesti mnogo sezonskoga voća i povrća i izbjegavati pržena, pohana, slatka, jako zasoljena ili začinjena jela te redovno održavati čistoću tijela i životnoga prostora. Osim strogoga pridržavanja uputa o liječenju i kontroliranoga uzimanja lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnoga tlaka. Pojava glavobolje, mučnine i vrtoglavice znak je pak uzbune za stariju, posebice bolesnu osobu, koja se mora žurno javiti svom liječniku obiteljske medicine ili hitnoj pomoći. Ministarstvo podsjeća članove obitelji, prijatelje, susjede te članove udruga u skrbi za starije da bi u vrijeme vrućina trebali učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučaju njezine oslabljene sposobnosti, čak i nekoliko puta dnevno.

U priopćenju Ministarstva upozorava se da je, ako je starija osoba teško pokretna ili prebiva u zatvorenoj prostoriji, neophodno redovito višesatno provjetravanje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.


::IZ MEDIJA::večernji list / jutarnji list / vjesnik / index

Post je objavljen 28.06.2006. u 10:40 sati.