Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Jos malo o novcima

Na cemu zelite sparati, a na cemu ne?

Ili ako vam je pitanje predirektno, da MORATE, na cemu bi prvo isli stedjeti? A na cemu bi tek na kraju, kao najzadnjoj opciji stedjeli?

Ne zelim stediti na zubaru, zdravlju opcenito, kvalitetnoj hrani i kulturnim sadrzajima. Tipa kazaliste, muzej, dobra knjiga.
Mogu stedjeti, kad moram, na odjeci i to na onoj markiranoj prvo, na cugama po bircevima i takvim stvarima. Ako je kraj mjeseca a mi smo na knap s novcima, popiti cu kavu doma s muzem ili cu pozvati drustvo k sebi na kavu, a poslije svi sjednemo na bike i odvozimo sat vremena u prirodi. Lijepo smo se druzili a nista nas nije kostalo.
Ili ako kupujem laptop ili idem na vozacki, onda necu tu sezonu kupiti krpice ako nemam, jer mi one nisu vrijedne toga da idem u minus.
Onda cu recimo rijedje ici jesti van, dakle onih klasicnih 3-4 puta mjesecno smanjiti na 1 ili nijedan odlazak mjesecno, dok se situacija ne popravi. Ili cu recimo auto ostaviti doma (dobro, s klincima je to sigurno manje izvedivo) i otici biciklom ili javnim prijevozom do grada. I ustedjeti na parkingu, benzinu i ostalom. Ako moram. Imam srecu da zivim u sirem centru pa mi je sve udaljeno svega par tramvajskih stanica i cesto znamo vikendom otici bas tramvajem do kazalista i isto se tako vratiti ili se pocastiti duzom setnjom doma.
Sjecam se nase prve godisnjice braka, love taman za od 01. do 01. i nisam htjela da se bacamo u trosak i rekla sam da cemo svatko onome drugome pokloniti nesto simbolicno, veceru u pristupacnom restoranu recimo i nista vise. Jer za vise nemamo. Odredjene sponzoruse dobro da me nisu rascetvorile, da kak sam se mogla zadovoljiti s time, da sam NAJMANJE trebala dobiti komad solidnog nakita. Za kojeg one svoje muzeve redovno tjeraju u minuse na racunu. Pa kak je onda takav nakit gust, kad se zna da nas je doveo u finacijske probleme? Ne kuzim.



Na post me navela bliska osoba koja si je radila kupila torbu (a ima vec tri) nego platila popravak derutnog zuba.zaliven Jer to se "ne vidi". A torba se jel vidi. Iz aviona.
Krenula sam onda razmisljati sto si sve mi priustimo a "ne vidi se" i bas nas briga kaj se ne vidi. Masaza, fina eko klopa, posjet finom restacu, da privatni odlazak zubaru, godinama kontinuirano.
Recimo ja sam u stanju dobar dio place ostaviti u dobro opskrbljenoj knjizari, ono na fensi blokice, terminplaner, kvalitetne kemijske, lijepe cestitke koje onda bez posebnog povoda saljem dragim ljudima, da ih razveselim cerek...ali kad je frka, da, mogu tjednima ne uci u takve ducane. I dapace, ne bih rekla da mi se od toga sroza kvaliteta zivota. Kad je frka mogu stedjeti na novinama (sve ionako procitam online), na nepotrebnoj kozmetici (o da, imam zadnjih godinu dana jako malo kozmetike, ali zato bas one stvari koje trebam i koje "rade").
Onda imam jednu priju ovdje kojoj je uvijek skupo otici u saunu i zgraza se nad 10 eura za 3 sata boravka ali joj nije skupo platiti neki remen 200 i nesto eura? Iako onih solidnih ima i za duplo manju svotu novaca. Dakle, sve je stvar prioriteta, a koji su vasi?

Dakle na cemu NIKAD ne stedite?


Post je objavljen 28.06.2006. u 09:41 sati.