Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knucklefistsilva

Marketing

Konj mutirao iz šišmiša

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Iako bi se u prvom trenutku moglo reći da je to prilično šašava ideja, pažljiva znanstvena analiza otkrila je da su konji u bližem srodstvu sa šišmišima nego s kravama.
Nekoć se mislilo da spadaju u istu skupinu kao i primati, ali šišmiši zapravo spadaju u nadred Pegasoferae, u kojem se još nalaze konji, mačke, psi, krave, kitovi i ježevi.
Smatralo se da su šišmiši samo daleki rođaci konja, no DNK analize govore da su unutar te skupine, osim mačaka i pasa, upravo šišmiši najbliži konjima.
"Mislim da će ovo iznenaditi mnoge znanstvenike", kaže Norihiro Okada s tokijskog Tehnološkog instituta. "Ovo nitko nije očekivao."
Okada i njegovi kolege tražili su genetske mutacije koje uzrokuju retropozoni, produžeci DNK koji sami sebe kopiraju u RNK i tada se obrnuto kopiraju natrag u DNK na različitoj poziciji u kromosomu. Vrste u bliskom srodstvu dijele više tih mutacija od vrsta koje su u daljem srodstvu.
Analiza koju je proveo Okadin tim dovest će do ponovnog razmatranja međusobnih odnosa mnogih redova sisavaca, koji su trenutno klasificirani po morfološkim i nukleotidnim sekvencama DNK.
"Sada moramo proučiti fosile s nove točke gledišta jer je u prošlosti morao postojati zajednički predak šišmiša, konja i psa", kaže Okada.



Post je objavljen 28.06.2006. u 01:44 sati.