Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

DUBROVAČKA REPUBLIKA I RATOVI

pp-e

imam molbu jednu. vec sam pitao vezano uz povijest pomorskih bitaka ili bilo kakvih pomorskih bliskih susreta s neprijateljskim brodovima na podrucju republike, u 15 i 16 st. odgovorili ste mi za rat sredinom 15 st. u kojem su dubrovacke galije isplovile tek kao ispomoc, a glavnina bitaka se odvijala na kopnu.

molim vas ako mi mozete javiti vezano za istu tematiku, u nesto sirem vremenskom razdoblju, dakle od 12 pa sve do pada republike. vrlo mi je vazno, a za vas znam da cete mi dat pravi odgovor.


--------------------------------------------------------------------------------

za tematiku povijesti dubrovnika i svih relevantnih činjenica vezanih uz to, najpouzdaniji izvor (s fusnotama) je knjiga Vinka Foretića: Povijest Dubrovnika do 1808., podijeljena u dva dijela. prvi dio je: Od osnutka do 1526.
dr foretić je svoju povijest gradio na arhivskim dokumentima dubrovačkog arhiva, gdje je do umirovljenja bio njegovim direktorom. dakle, na originalnim pisanim izvorima. kako pretpostavljam pitanje nije čisto informativne naravi predlažem, poslužiti se tom literaturom.
ovdje ću spomenuti tek ono što se doista može uzeti samo kao štura informacija od najranije povijesti republike do 1588.

Post je objavljen 27.06.2006. u 19:10 sati.