Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing


1032.

zabilježeno je sudjelovanje dubrovačke mornarice u obračunu sa saracenskim gusarima uz obale ilirika i krfa, zajedno s bizantinskim brodovima. tom prilikom su gusarski brodovi bili poraženi. ova bitka dogodila šest godina prije gradnje tvrđave lovrijenac.

1081.

u zajednici s hrvatima i normanima dubrovčani sudjeluju u pomorskoj bitki kod drača. protivnici su ujedinjene flote bizanta i mletaka. ovi pomorski ratovi protegli su se do 1085., a dubrovčani su kroz to vrijeme priznali normanski suverenitet. za uzvrat su dobili trgovačke povlastice nad južnom italijom.

1171.

mlečani nakon pomorske opsade i bitke nakratko zauzimaju dubrovnik (1171-1172). da bi se oslobodili venecije, dubrovčani priznaju zaštitu normana.


1184.

pomorska bitka kod poljica (dubrovalko primorje) s raškom mornaricom i namjerama da se zauzme grad. raška mornarica bila je razbijena. ovaj poraz raške izazvao je stefana nemanju, koji je s kopna napao dubrovnik. upad srba u grad bio je kratkog vijeka, jer su ubrzo bili istjerani, a dubrovnik po treći put ulazi pod zaštitu normana.

1199.

zabilježen je poziv pape inocencija III. dubrovčanima za angažiranje u križarskom ratu. nema podataka jesu li se odazvali niti jesu li sudjelovali.

1222.

još jedan poziv rimskog pape za sudjelovanje u pomorskom ratu. ovaj put je to bio papa honorije III., a ratovalo se protiv omiških gusara.

1232.

nakon što su dubrovčani istjerali mletačkog kneza iz drada (1231), ponovno je potpao pod njihovu vlast. no ovaj put su mlečani imali stroge uvjete koji uključuju (između ostalog) i sudjelovanje u svim pomorskim ratovima u kojima sudjeluje i venecija. kako je venecija s prekidima gospodarila dubrovnikom preko 150 godina, izvijesno su, dubrovčani kroz to vrijeme pod silom zakona sudjelovali u pomorskim bitkama po kojima je venecija i poznata u povijesti. obveza dubrovnika bila je u svim bitkama na potezu drač-brindizi.

1245.

nije poznato jesu li ratovali, ali su te godine mornaricom i oružjem prisilili omišane da se pridržavaju ugovora o slobdnoj trgovini morskim putovima pod njihovim nadzorom sklopljenim deset godina ranije (1235). ishod je bio novi, konačni ugovor omiških knezova, zapovjednika vojske i galija.

1347-1371

dugotrajni rat dubrovčana sa susjednim velikašem altomanovićem koji je dobijen. ovo je interni rat dubrovčana i ne spominje se mornarica.



Post je objavljen 27.06.2006. u 19:08 sati.