Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Moj biovrt: osnaživač od koprive (biljna juha)

Juha o kojoj pišem u naslovu, nije juha kao juha od stare koke s rezancima za nedjeljnji ručak, već biljni pripravak koji se koristi kao gnojivo u vrtu, pa tako i u povrtnjaku.

Pripremite plastičnu (može i drvenu, ali nikako metalnu!) posudu koja ne smije biti napunjena do vrha.



Plastično bure od 50 l u kojemu se natapa kopriva.


Recept:
Omjer je kilogram svježih cijelih kopriva na 10 litara vode, pa koliko vam treba. Posudu smjestite u neki udaljeniji dio vrta, jer može prilično, kako se to veli, zaudarati. Jednom dnevno miješati, a natapanje se vrši 1-2 tjedna. Nakon toga procijediti i sami ste proizveli koncentrirano organsko, prirodno gnojivo vrhunske kvalitete. Posudu možete i pokriti, ali pazite na strujanje i dotok zraka! Može mrežica, ali ne pregusta.

Upotreba:
Koristiti razrjeđeno u omjeru 1:10 do 1:20!
MORA SE RAZRJEDITI! INAČE KONCENTRAT SPŽI LISTOVE I KORJEN!
Može se aplicirati na dva načina: klasičnim zalijevanjem pored biljke za osnaživanje, a raspršivačem direktno po listovima za prevenciju biljnih nametnika i brže djelovanje osnaživača.

Koprive je najbolje brati pred kraj cvjetanja početkom ljeta ili u kolovozu. Kao što u svemu treba biti umjeren tako je i s gnojivom. Nikada ne pretjerati jer će overdoze uništiti cijeli trud oko vrta.


Paprika i rajčica iz radical element biovrta :)

Kopriva je inače vrlo zdrava biljka za čovjeka koja se u kuhinji spravlja na razne načine. Može i na varivo, kao špinat ili blitva, no moj je izbor sok (sirup), osvježavajuć je, a lagana crvenkasta boja daje mu ljetni štih. Preporuča se osobama kojima nedostaje željeza u krvi.

Sviđa ti se post? Onda klikni na hr.digg|prijavi

Post je objavljen 27.06.2006. u 15:00 sati.