Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

ŠUMSKI POŽARI I DALJE GUTAJU SAD

Šumski požari izazvani udarima groma od jučer su spalili više od 50 hektara površine na sjeveru Nevade. Zatvorena je glavna međudržavna cesta 80, evakuirano na stotine ljudi, a vara je progutala i veliki dio terena kojm se suži drđavna Vatrogasna akademija za treninge.

Dvadesetak novih požara izbilo je od jučer u okolici Rena i Carson Cityja zbog čestih udara groma u suho raslinje i travu. Oko tisuću vatrogasaca bori se dvadesetak požara od zapadnih strmina Sierra Nevade blizu Rena do nizinskih dijelova u okolici Elka 3500km istočno.

U Arizoni je izgorjelo 58 000 hektara nacionalne šume na sjeveru Gran Canyona i doseglo je jedinu autocestu koja vodi do North Rima pa je autocesta zatvorena ostavljajući tako 800 turista i 150 radnika odsječenim od svijeta. U blizini Carson Cityja oko 300 domova ugrožavala je vatra površine 1 500 hektara zbog čega je zatvorena i državna autocesta 50. Oko 300 varogasaca i 60 vozila uspijeli su kratkoročno zaustaviti vatru. Još je nekoliko manjih požara prisililo nekoliko mještana na evakuaciju u blizini Rena gdje je vatra progutala oko 2000 hektara. Najveći požar u državi izbio je jučer i gutao je 40 000 hektara u blizini mjesta Carlin u okolici Elka.

U okolici Sedone u Arizoni, vatrogaci su predvidjeli da će sutra obuzdati požar koji je spalio 4 200 hektara i prisilio stotine ljudi na eakuaciju.

Od početka godine šumski požari u SAD-u progutali su 3.3 milijuna hektara površine. U usporedbi sa prosjekom od 1.2 mlijuna hektara prošlih godina možemo zaključiti da su požari ove godine, koja još nije na završetk, progutali tri puta iše površine nego inače.


::IZ MEDIJA::
ap / koat.com / cbs news

U.S. National Interagency Fire Center



Post je objavljen 27.06.2006. u 09:29 sati.