Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Sv.Ivan Krstitelj

Sv.Ivan Krstitelj je svetac kojeg nam je sam Isus dao za uzora,pohvalivši ga pred mnoštvom.”Kažem vam:medju rodjenima od žene nitko nije veći od Ivana. (Lk,7,28)»



Sv.Ivan Krstitelj je jako poštovan u kršćanskom svijetu.U srednjem vijeku,njegov blagdan zvali su »ljetni Božić«.U čast sv. Ivanu Krstitelju podignute su mnoge crkve počevši od Lateranske bazilike u Rimu, papinske katedrale.

Zaštitnik je pjevača,glazbenika,krojača,kožara,krznara,vunara,remenara,gostioničara,
nožara,brusača,zatvorenika,osudjenih na smrt,uzgajivača ptica,oboljelih od epilepsije,krštenika,Malte,Jordana i velikog broja gradova širom svijeta.

U Hrvatskoj po njemu su nazvana mjesta Sv.Ivan Zelina,Sv.Ivan Žabno (kraj Križevaca),Ivanec,Ivanić-grad,Ivanska (kraj Bjelovara),Ivankovo (kraj Vinkovaca) i vjerojatno još neka mjesta.


U Mariji Bistrici,nedavno je postavljen njegov kip na otvorenom.

U Bosni i Hercegovini,u mjestu Podmilačje kraj Jajca postoji veliko svetište Sv.Ivana Krstitelja.



Bilo je godina kada je na njegov blagdan dolazilo i sto tisuća ljudi,sada oko četrdeset tisuća.Datira, koliko se zna, iz 15. stoljeća.Turci ga nisu uspjeli srušiti,ali Srbi jesu 1.ožujka 1993.g.Postavili su 5 tona eksploziva i sravnili je sa zemljom.Toliko je bila detonacija,kao da je bio potres,zemlja je podrhtavala,slapovi rijeke Plive su nakratko presušili u 6 km udaljenom Jajcu,digao se veliki crni oblak pun prašine,sipila je crna kiša.Ali,dogodilo se čudo,dva kamena kipa Sv.Ivana Krstitelja,bila su posve neoštećena,kao i dio oltara na koji se stavljaju kipovi.Ostalo je bilo usitnjeno u sitne kamenčiće. (Večernji list,19.veljače,2006.)
Uskoro će se graditi nova crkva po idejnom projektu poznatog slovenskog arhitekte Marka Mušiča iz Ljubljane.

Molitva sv. Ivi za djecu

Dobri sv. Ivo, blagoslovi i štiti naše obitelji, čuvaj ih u ljubavi i slozi obaspi ih vremenitim i vječnim dobrima i udalji od njih svako zlo.
Blagoslovi našu djecu, štiti njihovo zdravlje potičući ih na dobro i ne dopusti da izgube vjeru i čistoću života.
Učini nas sposobnima da ih razumijemo i da im prednjačimo riječju i primjerom.
Neka uvijek teže za uzvišenijim idealima i neka u životu ostvaruju svoj ljudski i kršćanski poziv. Amen.


Molitva sv. Ivi za bolesnike

Svemogući vječni Bože vječno spasenje vjernika. Zazivamo pomoć Tvoga milosrđa za ove bolesne,sluge Tvoje.
Vrati im zdravlje i neka po zagovoru Sv. Ive dospije moja molitva do tvoga milosrđa.
Po Kristu Gospodinu našemu.Amen


Životopis:

Roditelji, otac Zaharija i majka Elizabeta, bijahu u poodmakloj dobi, bez djece, i kad su izgubili svaku nadu da će ih imati, Bog im najavljuje rođenje sina.
Elizabeta je rodjakinja Blažene Djevice Marije i njoj je Marija išla u posjet sa Isusom u utrobi.Tada je na Elizabetu djelovao Duh Sveti i ona povika iz svega glasa:Blagoslovljena ti medju ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!Tada je i Elizabeta bila trudna i osjeti dijete (Sv.Ivan) kako se miče.

Ivan Krstitelj, u svojoj osobnoj vrijednosti i povijesnom djelu, jest Božji dar (ime Ivan znači upravo to) ne samo roditeljima nego svim ljudima svih naroda i vremena. Zato se i naziva čovjek poslan od Boga (Iv 1,6).



Ivan odlazi u pustinju da ondje započne dugotrajnu pripravu za svoj životni put.Boravak u pustinji, grubo odijelo od devine kože kojom se Ivan odijevao, hrana koju je uzimao, bili su vidljivi znaci unutrašnje promjene: pošao je životnim putom koji traži odricanje od lagodna življenja i sebičnih materijalnih interesa, ali budi u čovjeku oduševljenje za više ideale duhovnog života u junačkoj službi pravdi i istini, vjernosti i ljubavi. To su ideali bez kojih se zrela ličnost i zdravo društvo ne mogu ni zamisliti.

Ivan je neumorno propovijedao. Sve što je Ivan govorio narodu bila je samo neophodna priprava za Isusovo naviještanje Radosne vijesti.

Drugi oblik Ivanova javnog djelovanja bilo je krštenje – krštenje obraćenja. Po tom je i nazvan Ivanom KRSTITELJEM.
On sam kaže da je njegovo krštenje obraćenja krštenje vodom, a Isusovo krštenje je krštenje Duhom Svetim. Kad je Isus stupio pred Ivana i zaželio da ga on krsti, nalazio se na početku svoga javnog djelovanja.U svom krštenju on je slobodno, konkretno i nedvosmisleno potvrdio svoju odanost i vjernost Bogu, i to u svim životnim situacijama, ostavši poslušan sve do smrti. Dok je Ivan krstio Isusa, opazio je kako …siđe na njega Duh Sveti u tjelesnom obliku, poput goluba. Uto dođe glas s neba: «Ti si Sin moj - ljubljeni koga sam odabrao!» (Lk 3, 22).
Ovaj znak Bog je dao Ivanu da po njemu prepozna Isusa kao Spasitelja. Zato je Ivan, kad je vidio ovaj znak što mu ga Bog bijaše obećao, mogao sutradan vidjevši Isusa pokazati rukom na njega te ga radosno i svečano predstaviti svijetu: Evo Božjeg Janjeta koje uzima grijehe svijeta! Ovo je onaj za koga vam rekoh : Poslije mene dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene (Iv 1,30)

S neodoljivom snagom prodirao je Ivanov govor do zadnjih kutaka srca i u ljudima lomio posljednja uporišta tame i zlobe.Odvraćao je zanimanje ljudi od sebičnih materijalnih interesa i usmjeravao ga prema sve većem čovjekoljublju i onim pitanjima o kojima ovisi konačna sudbina pojedinaca, naroda i svega svijeta u vremenu i vječnosti.
Kralj Herod zatvorio ga je u tamnicu i dao mu odbrubiti glavu,jer mu je prigovorio zbog preljuba.Relikvije mu se čuvaju u crkvi Sv.Silvestra u Rimu i u Amiensu u Francuskoj.


p.s. osnovan je zajednički katolički blog Vjerovati Radosti.Tko želi može sudjelovati i objavljivati tekstove na tom blogu.Ako želite dobiti lozinku,pošaljite mi mail.Javite ako želite da vaš blog bude na popisu linkova.



Post je objavljen 26.06.2006. u 23:45 sati.