Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velvetgoldmine

Marketing

Što je to amajlija(ili kako neki kažu fetiš)???

Prema arapskoj predaji u amajlijama (hamajlijama)se kriju magicne moci, a njihovo porijeklo navodno vodi još od Adama. U Egiptu su se mumije prekrivale amajlijama od zlata, bronce, kamena i keramike da bi štitile besmrtnost umrle osobe.

Image Hosted by ImageShack.us

Amajlije mogu biti od različitih prirodnih materijala - pergamenta, papira, svile, drveta, školjki, poludragog kamenja, olova, srebra, zlata, itd. - a njihova blagotvornost i zaštitnička moć najviše ovisi o njihovim mističnim sadržajima. U Egiptu su se mumije prekrivale amajlijama od zlata, bronce, kamena i keramike da bi štitile besmrtnost umrle osobe. Na njima su najčešće citati iz svetih knjiga, imena Božijih poslanika i anđela, mistični i astrološki znakovi, šifrirane fraze i numerološk vrijednosti Lijepih Božjih imena, imena vjerovjesnika, magični kvadrati (vefkovi), figure...

Image Hosted by ImageShack.us

Prema vjerovanjima amajlije privlače i okupljaju sve sile, djelujući na svim kozmičkim planovima, te čovjeka postavljaju u središte tih sila, uspostavljajući odnos između njega i tajanstvenih sila koje utječu na njegov život. One su ‘korespodencija’ između čovjeka i duhovnih bića, a ovisno o njihovom sadržaju, smatralo se da mogu očuvati zdravlje, sreću i blagostanje, te darovati snagu, životnu svježinu, mudrost, svijest i život bez stresa.
Amajlije se dijele u dvije grupe – osobne i opće:

Među osobnim amajlijama na najvećoj su cijenjeni bile amajlije koje su štitile od bolesti i zaraze; čuvale i razvijale njegovu prirodnu snagu i spolnu aktivnost. Među njih su spadale i one koje su štitile trudnice, čuvale ih od pobačaja, stimulirale im lak porođaj i normalan dotok mlijeka nakon porođaja.

Među opće amajlije ubrajale su se one koje su skrivane u temeljima i zidovim kuća, koje su postavljane na ulazima u sela, koje su štitile imanja i stoku. One su vrlo često pravljene od olova i obično su imale neograničen vijek trajanja.



U mnogim zemljama svijeta ne može se ni zamisliti život bez amajlija, a djeca ih dobijaju čim navrše 40 dana. Obično se nose u kožnim kesicama ili medaljonima oko vrata, ruke, pasa ili bedara i rjetko se skidaju.

Image Hosted by ImageShack.us

_Račica_

Post je objavljen 25.06.2006. u 11:40 sati.