Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Vlasta Knezović, glumica

Vlasta Knezović, glumica
OSNOVNI PODACI
ime: Vlasta
prezime: Knezović
spol: žensko
datum rođenja: 1948
zanimanje: Glumac
trenutno prebivalište: Zagreb




Vlasta Knezović, članica ansambla Gradskog dramskog kazališta "Gavella", koja ove godine obilježava 35. godišnjicu svog glumačkog rada. Nakon ljetnih igara i predstave Hamleta u Selu Mrduša donja, na pozornici našeg kazališta prvi je put nastupila 1971. godine, igrajući Anicu u "Klupku" Pere Budaka, čiju je režiju potpisao Dino Radojević. Od tada je glumila u mnogim "Gavellinim" predstavama, iz uloge u ulogu rastući pred gledateljima i dokazujući se kao umjetnik velike energije i talenta. Od von Horváthovih "Priča iz bečke šume" ili pak Čehovljevih "Ujaka Vanje" i "Ivanova", preko O'Caseya, Gorkog, Brešana, Shakespearea, Brechta, Kosora ili Kaštelanove, do Goldonija, Kljakovića ili Krleže, koji su još uvijek na našem repertoaru, Vlasta Knezović je svojim glumačkim kreacijama obilježila predstave u kojima je igrala. Osim u "Gavelli", nastupala je i u mnogim drugim teatrima, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama, a za svoj je rad i nerijetko nagrađivana, od debitantske nagrade na "Sterijinom pozorju", preko nagrada na "Gavellinim večerima", do proglašenja za najbolju glumicu na festivalu u Vinkovcima ili pak onog za "Najhistrionku", a svakako treba spomenuti i Nagradu udruženja hrvatskih dramskih umjetnika. Osim u kazalištu, Vlasta je Knezović značajne uloge ostvarila na filmu i televiziji, u dramama i serijama, odakle je ponajprije pamtimo kao Vrtirepku iz "Prosjaka i sinova", Doricu iz "U registraturi" ili Marijetu iz "Velog mista".


Gavella:

"RIBARSKE SVAĐE", Carlo Goldoni; redatelj: Joško Juvančić, 29. ožujka 1996.
"UMIŠLJENI BOLESNIK", Moliere; redatelj: Zlatko Bourek, 29.rujna 2000.
"TEŠTAMENAT", Vanča Kljaković; redatelj: Zoran Mužić, 01. prosinca 2000.



--------------------------------------------------------------------------------


Igra u:
Teštamenat
Ribarske svađe
Sinovi umiru prvi





Vecernji list Kultura

19.05.2005 16:15

OBLJETNICA Večeras proslava 35. obljetnice umjetničkog rada Vlaste Knezović
Srna koju su čuvali tigrovi Potočnjak i Ćurdo
Autor Želimir CIGLAR

"Prijetila bi nam da će se ispisati sa Škole ako ne prestanemo psovati; tražila je da na klasu ne dolazimo u cipelama nego u šlapicama" piše Žarko Potočnjak o svojoj kolegici sa studija glume Vlasti Knezović, koja večeras svečanošću u "Gavelli" slavi 35. obljetnicu umjetničkog rada. Ujedno bit će predstavljena i njezina glumčaka monografija. "Jedina Srna među tigrovima. Enes (Kišević), (Darko) Ćurdo, Branko (Supek), (Antun) Tudić, Budilica (Mladen Budišćak), Mile Rupčić, Zdenko (Jelčić), Branko Supek, Žarko (Potočnjak) i Ona", tepa sebi, svojoj generaciji i slavljenici u monografiji Žarko Potočnjak. Jer, te je godine Vlasta Knezović bila jedina žena primljena na Akademiju. Trojica "tigrova" više nisu s nama.
"Bila sam nerazdvojna sa svojom klasom. Doživljavali su me kao kolegu, ne kolegicu. Igrala sam s njima nogomet, hokej, učila karate, gađala se ugljenom po tek ofarbanoj Akademiji... pratili me kod moji prvih probnih opijanja, kupali se sa mnom noću, u Dubrovniku, na Pločama. Budilica me zvao Moja Esther Williams", piše Vlasta. U režiji Koste Spaića prvi je put profesionalno zaigrala na Dubrovačkim ljetnim igrama u ulozi Jelke u Vojnovićevoj "Na taraci". Plesala je kan-kan, pjevala "songo-franchese"... I kako joj je u posveti svojevremeno napisao Rade Šerbedžija, doista je na sceni i na ekranu, a možda i u životu, po vlastitu priznanju, bila i kraljica i prosjakinja. "Glumački poziv zahtijeva zdravlje, strpljenje, diplomaciju i gladijatorsku vještinu preživljavanja", piše Vlasta.

"Ja znam da oboje pripadamo istom plemenu onih čudnovatih bića lomne krhkosti i čudovišne energije, koja svoju dvostruku prirodu mogu živjeti jedino u obličjima glumca, muzičara ili pjesnika, već kako tko", piše joj Igor Paro, glazbenik lutnjist. "Uspon mlade glumice započeo je 1971. kad joj Božidar Violić dodjeljuje ulogu Anđe u praizvedbi legendarne Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja, pa se povodom te njezine uloge pisalo kako je Zagreb dobio glumicu", piše Ana Lederer. Večeras će se svirati, pjevati, nazdraviti "Djevojčici sa šibicama", kako ju je Potočnjak prozvao... On će biti i voditelj večeri.


Slobodna Dalmacija
NEDJELJA 19. ožujka 2000.



U TVORNICI KULTURE HISTRIONKA U NESVAKIDAŠNJOJ ULOZI
Vlasta će večeras rappati

Piše: Ž. MATIJEVIĆ


--------------------------------------------------------------------------------

Uvijek ta prljava roba, manjaža
uvijek ta glupa ista kenjaža
Oko mene lopovi, lažovi, gadovi
a ko mene šiša, kad ne mogu trčati
ko ti novi smradovi...

Iako bi gore navedene stihove i osrednje upućeni poznavatelj
domaće glazbene scene vjerojatno prikačio Bari iz Majki, Dinu Dvorniku, a možda i TBF-u, jer za njihovu se revolucionarnost već odavno zna, iznenađujuća je činjenica da će upravo te i takve stihove na sceni izgovoriti Vlasta Knezović. Popularna Marijeta iz Smojina Velog mista već se skoro mjesec dana, naime, priprema za premijeru monodrame Jezičina, koju režira i u kojoj će, među ostalim, i sama rappati. Čudno ili ne, pojasnit će histrionka, glumica Vlasta Knezović:
— Pa, ako se zna da sam ja oduvijek željela pjevati, tada to i nije ništa čudno. Napokon sam se, eto, dočepala mikrofona! ...(smijeh)... To moje rappanje je neuko i spontano, zahtijeva to i uloga, tako da mi i nije trebala pomoć domaćih rapp glazbenika.
Monodrama Jezičina, premijera koje je večeras u 20 sati u zagrebačkoj Tvornici kulture, zapravo je satirično-komično-tragična priča o staroj curi, profesorici bez posla, koja dobije neugodni zadatak da gledateljstvu u teatru objavi kako predstave toga dana neće biti. Sve iz razloga što je glumica, inače njezina jedina prijateljica, bolesna i nalazi se u bolnici... Scenarij monodrame potpisuje književnik Branislav Glumac, dramaturginja je Vesna Đikanović, glazbu je uradio Darko Pecotić, za songove je zaslužna njegova supruga Lidija Bajuk-Pecotić, scenograf je Ivica Antolčić.
Monodrama Jezičina bit će u Tvornici ponovno izvedena 23. te 26. ožujka.



Autori: Lederer, Ana
Naslov: Širok raspon talenta – ; trideset pet godina Vlaste Knezović u kazalištu
( Ample choice of talents – ; thirty-five years of Vlasta Knezović in theatre )
Knjiga: Vlasta Knezović : život za scenu : 35. godišnjica umjetničkog rada
Urednik/ci: Elezović, Slobodan
Izdavač: Hrvatsko društvo dramskih umjetnika
Grad: Zagreb
Godina: 2005
Stranica: 25-31
ISBN: 953-99605-1-7
Ključne riječi: glumica, kazalište, Vlasta Knezović
( actress, theatre, Vlasta Knezović )
Sažetak: U pogovoru se analizira glumački opus Vlaste Knezović
Projekt / tema: 0101357
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja Znanost o književnosti
Tiskani medij: da





Post je objavljen 25.06.2006. u 02:16 sati.