Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

svjetionik na otočiću izgrađen je 1873. na samom vrhu. otok je 6 morskih milja zapadno od dubrovnika. udaljen je 3 morske milje od koločepa (kalamote), 2 morske milje od lopuda i 4 morske milje od sipana. (šipan, lopud, kalamota su, figurativno, duži krak trokuta kojem je vrh sveti andrija). dug je oko 400 m, širok oko 80 m, prekriven borovom šumom.



Image Hosted by ImageShack.us

svjetionik nije automatiziran, pa na otoku stalno boravi svjetioničar. obala otoka je kamenita, pristanište malo, do svjetionika vode stepenice. more obiluje ribom, pa je otočić često okružen brodicama. ugodan je za kupanje i vrlo je slikovit osobito njegova istočna strana.


Image Hosted by ImageShack.us

u prošlosti je na sv. andriji bio benediktinski samostan s crkvom.

opat i pjesnik mavro vetranović čavčić, boravio je u benediktinskim samostanima na lokrumu, višnjici (višnjica - sv. jakov je istočni dio dubrovnika) i mljetu, no veći dio svog dugog života do pred sam njegov kraj, po kazni koju mu je odredila republika, proveo je kao redovnik pustinjak u samostanu na ovom pučinskom otoku, koji mu je bio i životni i radni prostor. u osami između neba i mora, na pustoj hridi, pisao je s iskrenim zanosom o prirodi, biljkama, životinjama - moru.




Post je objavljen 25.06.2006. u 00:05 sati.