Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

u susjednoj ribarskoj kućici živjela joj prijateljica cvijeta s bratom nikom. lijepo su se međusobno slagali. mara i nešto starija cvijeta se družile, a niko bi s braćom često bio drug u ribolovu.
niko je potajno zagledao maru. kako je rasla pretvarala se u pravu ljepoticu. zapela mu za oko, ali to je teško i sebi priznavao. promatrao bi je kad je bio uvjeren da ga ne može vidjeti, a siguran da to ne vide ni cvijeta niti marina braća. mara ga držala prijateljem, nešto kao četvrtim bratom i nikad ničim nije dala naslutiti da bi mogla i nešto drugačije o njemu misliti.

muškarac, k'o muškarac osjetio je tu njezinu nezainteresiranost i nije mu bilo pravo, ali što je mogao drugo nego čekati.

jednog sparnog, kasnog ljetnog popodneva marina braća i niko pođoše s mrežama na ribe. more bijaše malo više namreškano od majstraluna ali takvo vrijeme je uprav pogodno za bacit mreže i izvući ih prije ponoći ili u ranu zoru. ova noć će biti bez mjesečine, ono što ribari zovu 'mrakom' i moglo se računati na koliko toliko dobar ulov. navikli na svakakva vremena, otisnuli su se od obale i ubrzo nestali iza ponte od šunja prema stonu.

djevojke su još malo nakon toga čavrljale, smijale se i šalile, a onda se raziđoše. trebalo se latiti posla u kući, trebalo je puno toga završiti još za vida. poslije kad omrkne s feralićem ništa se ne može doli moliti boga.

......
majstralun - jaki maestral
ponta - rub, rt
fero, feralić - svjetiljka na ulje u kvadratnom staklenom okviru, s držaćem od žice na svodastom vrhu, uobičajena u seoskim kućama
.......

ova noć i nije bila za drugo.

vjetar je stalno, pojačavao, mlatio granama maslina gotovo svijajući ih tlima, a već požutjelo lopatasto lišće smokve raznosio i smetao po prilaznom puteljku i korti, razmještajući ga čas u jedan, čas u drugi kantun. mijenduli, koji su još ostali na visokim granama od udaraca vjetra su opadali, a poneki bi bio odbačen i do same kućerice ili bi uletio kroz otvoreni prozor.

mari se nije sviđalo takvo vrijeme, osobito kad je bila sama u kući. strašila se urlanja vjetra kroz usku uličicu, treskanja vrata ili funjestara pa i škripe stoljetnih maslina.


.........
korta - unutrašnje dvorište
kantun - kut, ugao
funjestra – prozor
.........

Post je objavljen 24.06.2006. u 23:53 sati.