Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oazamira

Marketing

ISPIT SAVJESTI

Za dobar kršćanski i duhovni život korisno je imati i ispit savjesti. Onaj opći gdje razmišljaš o čitavom svom proteklom danu obično se radi jednom na dan i to uvečer.
Potaknut razmišljanjima sv. Ignacija Loyolskoga o toj temi i ja vam donosim način ispita savjesti u 5 točaka koji će u bitnome slijediti Ignacijev način općega ispita savjesti (Duhovne vježbe 43)

- 1. točka: ZAHVALJIVANJE Ispit uvijek počinji tako da zahvališ Gospodinu za sve milosti koje ti je udijelio. Sjeti se svih lijepih trenutaka, svega onog što te je oraspoložilo i razveselilo, svega onog dobrog u svom životu, događaja u kojima vidiš Božji prst i Božji zahvat milosti u tvom životu. Znaj zahvaliti i za najobičnije stvari jer je sve Božji dar. Osobito se sjeti takvih trenutaka od vremena posljednjeg ispita savjesti.
- 2. točka MILOST DUHA SPOZNAJE Dobro je upraviti i molitvu Duhu Svetomu da upoznaš svoje grijehe, ali isto tako za snagu da se ustrajno borim protiv njih i da ih se oslobodim.
- 3. točka ISPITIVANJE Ispitaj sebe od časa kad si ustao do ovog ispita savjesti. Od sata do sata. Prvo preispitaj kakve su ti bile misli; kada završiš s mislima na isti način od ustajanja sat po sat preispitaj kakve su ti bile riječi; a tek onda preispitaj i svoja djela. (Možeš koristiti i neki drugi način koji će ti pomoći da što savjesnije pregledaš vrijeme od zadnjeg ispita savjesti!)
- 4. točka KAJANJE U ovoj točci pokušaj što iskrenije u svojoj nutrini stvoriti osjećaje kajanja te moli Gospodina oproštenje za sve grijehe i propuste.
- 5. točka ODLUKA Nema dobrog pokajanja bez odluke. Odluči se da ćeš se uz Božju milost popraviti. U tom smisli dobro je gledati unaprijed te nastojati uočiti one trenutke i situacije koji bi bili problematični i preteški za mene. Moli Boga da ti udijeli svjetla i snage da preduhitriš svoje slabosti.
- Završi ispit savjesti moleći Oče naš...

Za ispit savjesti je potrebno vremena (idealno bi bilo 15 minuta)! Važno je znati da su točke koje treba obaviti važnije od vremena trajanja, jer ako npr. kroz 15 minuta samo zahvaljujem Bogu to je dobra molitva ali nije ispit savjesti, isto tako ako samo preletim ove točke u 3 minute, obavio sam doduše ispit savjesti, ali sam to učinio površno i loše. Ispit savjesti donosi rezultate onda kada mu posvetimo vremena (četvrt sata) i kada ga obavljamo savjesno i potpuno. Nije dobro obavljati ispit savjesti niti dulje od četvrt sata, (pol sata ili sat????) jer se možemo dovesti u situaciju da se počnemo baviti narcisoidnim mislima od kojih nema koristi, a u najmanju ruku koštaju vremena, ali nas mogu orijentirati i na pretjerano bavljenje samima sobom (egoizam, egocentričnost), te nas tako udaljiti od svijeta, toga se svakako trebamo čuvati. U svakom se slučaju preporuča umjerenost (koja se ipak ne bi smjela koristiti kao opravdanje za površnost)!


Post je objavljen 25.06.2006. u 08:00 sati.