Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ponestoodeckima

Marketing

vještice- žene

.... ok ..... kome se naslov ne sviđa neka ne čita dalje jer mu se onda neće ni tema sviđati!
zanima me postoji li točan broj koliko je žena spaljeno na lomači tijekom srednjeg vijeka zbog osude da su vještice?
kada se malo dublje zamislim nad tom temom dovoljno je bilo da netko samo kaže da je npr. njegova susjeda vještica i sudbina te žene bila bi u rukama nemilosrdnika koji su najčešće uživali u surovim obredima spaljivanja!
smatram da su te nesretnice spaljivana zbog muškog straha i zavisti. tijekom vrenemena prvi oblik zajednice koji je postojao bio je matrijarhat tj. žene su bile predvodnice jer su skupljale korijenje i hranu te uzdržavale obitelj. tokom vremena to se promijenilo jer su muškarci postali lovci a meso je bilo puno bolji izvor enegije nego bilje. no žene su i dalje skupljale korijenje, sušle trave i učile od bilja. svakoj ženi je duboko u njenoj biti usađeno to poznavanje trava. dali su zbog toga vještice?
vještice su bile obične žene koje su se bavile poslom svojih predhodnica- travama i pomagale su muškarcima. a kako su im oni vratili? kada su vidjeli da ženama te stvari oko tava idu i kada su shvatile da bi tez. vještice pomoču svojih napitaka mogle ih otrovati onda su one postale vještice. onda su te žene postale zle.....(naravno samo u muškim očima i u očima njihovih naivnih supruga koje su slijepo podržavala svoje muževe).
možda su mi misli opet malo razštrkane ali stvsrno bi željela upoznati vješticu. i definitivno smatram da je filmska industrija i braća grimm totalno iskrivili bit takvih žena. ako su i bile loše ionda su loše bila u manjini!

Post je objavljen 24.06.2006. u 10:55 sati.